De laatste rechte lijn richting het WK in Doha is ingezet. Vrijdag is het zover, dan vormt het Khalifa International Stadium tien dagen lang het strijdtoneel voor atletiek van de bovenste plank. Tijd dus om de (omvangrijke) Belgische selectie en de internationale sterren onder de loep te nemen in een vierdelige voorbeschouwing. Beginnen doen we met de Belgen in de kampnummers en de meerkamp.

Claire Orcel en Fanny Smets zijn de eersten van deze acht atleten die in actie komen. Zij krijgen op de openingsdag meteen de kwalificaties van het hoog- en polsstokspringen voorgeschoteld. Smets komt oog in oog te staan met met heel wat toppers die dit jaar al over 4m80 (en hoger) sprongen. Het lijkt vrij waarschijnlijk dat de kwalificaties, net als twee jaar geleden, meteen de eindhalte zullen vormen voor de Belgische recordhoudster. Smets kan er wel een doel van maken om haar eigen Belgisch record nog wat scherper te stellen nadat ze dat een maand geleden al naar 4m51 bracht.

Orcel kan met een vijfde plaats op het EK voor beloften en een nieuw persoonlijk beste van 1m94 terugkijken op een meer dan geslaagd zomerseizoen. Niets moet nog voor de atlete van Forestoise waardoor ze zonder druk aan de kwalificaties kan beginnen. Twaalf atleten sprongen dit zomerseizoen al hoger dan Orcel waardoor een plaats in de finale niet vanzelfsprekend lijkt. Het is echter ook geen onbegonnen werk, want indien Orcel in de buurt komt van haar recordhoogte of beter doet, dan doet ze een goede zaak met het oog op de finale die drie dagen later doorgaat. In die finale is Mariya Lasitskene met haar 2m06 uiteraard de torenhoge favoriete.

Claire Orcel – Foto: Jeroen De Meyer

Op de tweede dag is het aan Ben Broeders, die zich samen met Armand Duplantis, één van de favorieten voor een medaille, in Rome voorbereidde op dit kampioenschap. Broeders is beter dan ooit, maar hetzelfde kan gezegd worden van de concurrentie die in de breedte indrukwekkend is. De nationale recordhouder moet zestien deelnemers voor zich dulden op de deelnemerslijst, rekening houdend met de seizoensbestes, waardoor hij zich net in de eerste helft van de groep bevindt. Twee jaar geleden werd 5m75 gevraagd voor een finaleplaats, een hoogte waarvan Broeders al bewees die in zich te hebben. De kans lijkt echter reëel dat nu een hogere hoogte nodig zal zijn. Broeders mag alleszins voorzichtig dromen van een finale. Het zou een knappe prestatie zijn mocht hij op zijn eerste WK meteen in die opzet slagen.

Ook Philip Milanov komt zaterdag al in actie. Milanov zal zijn A-game moeten bovenhalen wil hij de kwalificaties van het discuswerpen overleven. De zilveren WK-medaillist van vier jaar geleden kon deze zomer nog geen potten breken, terwijl de concurrentie er wel stevig op vooruit ging. Maar liefst tien werpers, met Daniel Stahl als primus, lieten dit jaar hun discus al voorbij de 67 meter landen. Onze landgenoot moest tot nu toe genoegen nemen met 64m73. Als de concurrentie geen steken laat vallen en Milanov zichzelf niet kan overtreffen, dan wordt een finale heel moeilijk. Nochtans bewees Milanov in het verleden al dat hij het in zich heeft om voorbij de 67 meter te werpen, niet toevallig net in Doha.

Philip Milanov – Foto: Tomas Sisk / Golazo

In de zevenkamp spelen we maar liefst drie troeven uit, want naast Nafi Thiam komen ook Hanne Maudens en Noor Vidts in actie. Thiam is zonder twijfel onze grootste medaillehoop en zal vermoedelijk enkel vrede nemen met het goud. ‘Queen Nafi’ domineert ondertussen al drie jaar dit nummer en zal er alles aan doen om in Doha haar wereldtitel te verlengen. Na het uitvallen van de Duitse Schäfer en de Letse Ikaunice lijkt Katarina Johnson-Thompson de enige te zijn die Thiam zou kunnen bedreigen. De Britse scherpte dit jaar haar puntentotaal aan tot 6.813 en is duidelijk in bijzonder goeden doen. Een Thiam in bloedvorm (en met een gezonde elleboog) is echter tot veel meer in staat, dat bewees ze in het verleden al met haar fabuleuze puntentotaal van 7.013. Kan Thiam opnieuw haar suprematie tonen met een gouden medaille en misschien wel het Europese record (7.032 punten) als kers op de taart? Het lijkt alvast geen utopie.

Foto: Jeroen De Meyer

Voor Maudens wordt het haar tweede WK nadat ze in Londen 23ste werd. De nummer drie van het EK voor beloften mag deze keer hoger mikken. In het kogelstoten, de 100 meter horden en de 800 meter presteerde Maudens dit jaar beter dan ooit. Indien Maudens het hoogspringen en speerwerpen meester kan blijven, dan kan ze misschien azen op de top vijftien. Voor Vidts wordt het pas haar eerste optreden op het monidale niveau. Vidts kreeg pas in laatste instantie te horen dat ze in Doha mag deelnemen en kon zich daardoor onmogelijk optimaal voorbereiden. De hamvraag is natuurlijk wat Vidts nog in de tank heeft aangezien ze deze zomer al vier meerkampen afwerkte in de hoop de WK-limiet binnen te halen. De VAC-atlete kende dit jaar een mooie progressie en was vooral heel constant met telkens een puntentotaal boven de 6.000. Net als Maudens zal zij zo dicht mogelijk bij die top vijftien willen uitkomen.

Last but not least is er nog Thomas Van der Plaetsen die de tienkamp voor zijn rekening neemt. Van der Plaetsen, die in Zuid-Afrika nog de laatste voorbereidingen trof voor zijn tweedaagse, kreeg de laatste weken nog te kampen met een hamstringblessure. Het wordt dan ook uitkijken naar wat de alleskunner in zich heeft aangezien het gissen is naar zijn vormpeil. De laatste weken kwam Van der Plaetsen niet veel in actie, maar op het BK liet hij wel nog een mooie 2m09 in het hoogspringen noteren. In het speerwerpen kon hij met 56m66 minder overtuigen. Terwijl alle ogen vooral gericht zullen zijn op wereldrecordhouder Kevin Mayer, kan ‘VDP’ misschien wel een plaats bij de beste tien veiligstellen indien hij tijdig volledig fit geraakt, en wie weet zit er na twee goede dagen wel een top 8-notering in.

Foto: Jeroen De Meyer