De 400 meter horden bij de vrouwen kan op het Belgisch kampioenschap niet rekenen op Margo Van Puyvelde en Justien Grillet, de nummers twee en drie van vorig jaar. Toch wordt het één van de disciplines om naar uit te kijken, aangezien Europees beloftekampioene Paulien Couckuyt het opneemt tegen titelverdedigster Hanne Claes.

Op de Brussels GP van een week eerder kon Hanne Claes haar beste vorm niet etaleren. Toch maakt de nummer vier van het afgelopen EK in Berlijn zich geen zorgen over haar huidige vormpeil. “Met de vorm zit het zeker even goed als vorig jaar. Meer zelfs, ik voel mij sterker dan toen. Helaas zorgt dat ervoor dat mijn horden niet altijd goed uitkomen. Daar wordt momenteel hard aan gesleuteld op training zodat ik het ritme de komende wedstrijden hopelijk terugvind.”

Claes is dit seizoen de enige Belgische die al onder 56 seconden dook op de lage horden en kon zich zo ook al verzekeren van het WK in Doha. Toch mag Paulien Couckuyt niet kansloos geacht worden voor de nationale titel. “Het is lang geleden dat Hanne en ik nog eens tegen elkaar konden lopen”, begon Couckuyt. “Ik kijk er heel hard naar uit en ben er zeker van dat het een mooi duel gaat worden, hoewel Hanne in mijn ogen nog een maatje groter is. Zij staat er wanneer het moet. Ik twijfel er niet aan dat ze een snelle tijd gaat neerzetten en ik hoop zo lang mogelijk te kunnen meegaan met haar”, blikt de pupil van Rudi Diels vooruit.

Hanne Claes – Foto: Peter Wagemans

Het hordenduo lijkt niet van het goud en zilver weg te denken. Toch ligt geen van beiden echt wakker van de medailles. “Mij proberen verzekeren van de WK-limiet zorgde voor meer druk dan dit Belgisch kampioenschap”, vertelde Claes. “Ik ben niet bezig met de medailles. Een goede wedstrijd neerzetten en opnieuw het juiste ritme te pakken krijgen heeft voor mij prioriteit. Als dat lukt, dan zullen de resultaten vanzelf wel volgen.” Ook de Europese beloftekampioene houdt het hoofd koel. “Ik ben nog jong en eigenlijk moet er niets meer. Mijn seizoen is al meer dan geslaagd. Ik zal eerder druk van mijzelf ervaren dan van buitenaf.” Voor het podium wijzen de neuzen ook in de richting van Nenah De Coninck. “Nenah is goed bezig en zie ik ook zondag ook weer boven zichzelf uitstijgen. Zij zal er mee een mooie strijd van maken”, voorspelt Couckuyt.

Couckuyt komt met haar PR van 56”17 aardig dicht bij de WK-limiet van 56”00. De Europese beloftekampioene, die dit seizoen begon met een tijd van 59”29 achter haar naam, kende dus een ongelofelijke progressie. Indien ze haar besttijd nog eens kan aanscherpen, dan lijkt een trip naar Doha niet veraf. “Na mijn Europese titel begon ik stiekem te hopen op die WK-limiet, maar dat idee heb ik deels uit mijn hoofd gezet. Ik wil mij het komende weekend gewoon amuseren en mijn kunnen bevestigen door nog eens een lage 56 te lopen. In Zweden heb ik mijzelf overstegen en ik besef dat zoiets niet elke dag kan gebeuren. Het zou een prachtige ervaring zijn mocht ik het WK individueel halen, maar ik heb niet het gevoel dat het nu al moet. Met een benadering van mijn record zal ik al heel tevreden zijn.”

Claes ziet haar jongere collega-Cheetah wel in dat opzet slagen. “Paulien heeft zeker de kwaliteiten om onder de gevraagde 56”00 te lopen. Het zou leuk zijn om in Doha met twee te mogen deelnemen op de horden”, aldus Claes.