Op de Diamond League-meeting in Londen werden dit weekend heel wat stevige prestaties geleverd. Karsten Warholm en Sifan Hassan zorgden voor een Europees record. Daarnaast werden ook nog vier beste wereldjaarprestaties genoteerd.

Sifan Hassan met Europees record

Sifan Hassan – Foto: Erik Van Leeuwen

De Diamond League-meeting in Londen heeft dit weekend heel wat verschuivingen veroorzaakt op de wereldjaarranglijsten. Op zaterdag zorgde Karsten Warholm al voor een eerste Europees record, daarover lees je hier meer. Vandaag was de Nederlandse Sifan Hassan aan de beurt. Op de 5.000m werd ze ‘slechts’ derde, maar haar tijd van 14’22″12 betekende wel een verbetering van haar eigen Europees record dat ze vorig jaar in Rabat liet optekenen. De overwinning ging na een pittige sprint naar de Keniaanse Hellen Obiri. Ze liet de klok stoppen na 14’20″36, goed voor een meetingrecord en een beste wereldjaarprestatie. Een mooie opsteker voor het zelfvertrouwen richting Doha, waar ze haar wereldtitel zal verdedigen.

Danielle Williams imponeert op hoge horden

Op de 100m horden was de Jamaicaanse Danielle Williams een maat te sterk. Ze won op zeer overtuigende wijze in een nieuw nationaal record van 12″32. Een tijd waarmee ze haar landgenote Janeek Brown van de eerste plaats stoot op de wereldjaarlijst. “De snelle piste en het feit dat we hier zowel de reeksen als de finale kunnen lopen hebben gezorgd voor deze knaltijd. Ik kijk uit naar het verdere verloop van het seizoen”, liet de winnares na afloop aan de organisatie weten. Nia Ali en Queen Clay legden beslag op respectievelijk de tweede en derde plaats.

Meetingrecord voor Daniel Stahl

De Zweed Daniel Stahl is bezig aan een beresterk seizoen. De discuswerper liet eind augustus met 71m86 al een beste wereldjaarprestatie optekenen, in Londen veegde hij het negen jaar oude meetingrecord van de tabellen. Met 68m56 in zijn derde poging stak hij ook de overwinning op zak. De komende dagen gaat Stahl op vakantie, om zo voldoende fris te zitten voor de Memorial Van Damme en het WK. De Jamaicaan Fedrick Dacres moest in Londen vrede nemen met de tweede plaats.

Malaika Mihambo opnieuw voorbij zeven meter

Een ander meetingrecord viel in het verspringen. De Duitse Malaika Mihambo sprong in haar vierde poging 7m02 ver, exact één centimeter verder dan het vorige meetingrecord. Het was de eerste keer dat ze in Londen in actie kwam. Met die prestatie bleef ze vijf centimeter verwijderd van haar eigen beste wereldjaarprestatie. Binnenkort gaat ze zich op competitievlak ook wagen aan een 100m. Brittney Reese kon dankzij een verre laatste sprong de tweede plaats bemachtigen.

Samuel Tefera wint traditionele mijl

Samuel Tefera op het WK indoor in Birmingham – Foto: Erik Van Leeuwen

Samuel Tefera, van Ethiopische afkomst, heeft eveneens voor een straffe prestatie gezorgd. Hij won de traditionele mijl in Londen dankzij een snelle 3’49″45. Daarmee is hij momenteel de snelste loper op de mijl. De tweede plaats ging naar de Noor Filip Ingebrigtsen. Hij werd geïnspireerd door zijn broer Jakob, die op de 5.000m met 13’02″03 een nieuw nationaal record vestigde. Op de mijl liep Filip Ingebrigtsen naar een nieuw nationaal record van 3’49″60.

Laura Muir voor eigen volk

Op de 1500m bij de vrouwen kreeg Laura Muir het in eigen land voor elkaar om te winnen. Ze finishte na 3’58″25 en hield daarmee de Keniaanse Winny Chebet af. Gabriela Debues-Stafford klokte als derde nog een nationaal record voor Canada. Verder won Jamaicaanse Rushell Clayton de 400m horden in een niet onaardige 54″16. Straf, gezien dit nog maar haar tweede Diamond League-race was. In het hoogspringen bij de mannen bleek de wereldjaarprestatie van 2m33 net te hoog gegrepen voor Majd Eddin Ghazal, maar met 2m30 mocht hij achteraf wel de bloemen mee naar huis nemen.

Nederlands geluk

Nadine Visser – Foto: Maxime Delobel

Geen Belgen in Londen, wel enkele Nederlanders. Nadine Visser liep de WK-limiet op de 100m horden dankzij een mooie 12″95 in de reeksen. Op de 4x100m bij de mannen werd met 37″99 een nieuw nationaal record neergezet, mede dankzij slotloper Churandy Martina. Ze hielden er een derde plaats aan over. Thuisland Groot-Brittannië won in 37″60, een nieuw meetingrecord en de beste wereldjaarprestatie. Minder geluk op de 100m, want daar zorgde Dafne Schippers voor een valse start. Shelly-Ann Fraser-Pryce van Jamaica toonde zich daarna veruit de snelste met 10”78.

Alle uitslagen kan je terugvinden via deze link.