Drie Belgen kwamen deze namiddag in actie op de Müller Anniversary Games in Londen, die deel uitmaken van het circuit van de Diamond League. Philip Milanov en Anne Zagré hebben hun ticket voor het WK al een tijdje op zak. Kevin Borlée kwam de afgelopen weken al in de buurt van de WK-limiet, maar blijft op zoek naar de vereiste 45”33.

Philip Milanov was de eerste Belg die in actie kwam. In zijn eerste beurt liet hij zijn discus landen na een degelijke 64m58. In zijn tweede poging deed hij met 66m65 nog beter. Daarna zette hij een erg regelmatige reeks neer met worpen boven de 65m. Alleen de Jamaicaan Fedrick Dacres deed het beter dan Milanov. Het verschil bedroeg slechts één luttele centimeter. Dé man van het seizoen, de Zweed Daniel Stahl,  ging in zijn laatste beurt nog net iets verder met 66m73. Met zijn derde plaats dikt Milanov zijn puntentotaal in de Diamond Race aan tot 25. Hij was al zeker van deelname aan de finale in Brussel.

Kevin Borlée kwam tijdens de baanronde niet verder dan een vierde plaats in een tijd van 45”82. Geen verbetering van zijn seizoensbeste van 45”47, maar onze landgenoot bleef wel de Britten Rooney en Youssif voor. De winst was weggelegd voor de Amerikaan Michael Cherry in een matige 45”02. Cherry dook de afgelopen maanden al meermaals onder de 45 seconden. Bij de vrouwen zorgde Allyson Felix wél voor een stevige chrono. Haar 49”65 was goed voor de beste wereldjaarprestatie.

Aries Merrit – Foto: Arian Zwegers

Anne Zagré kon in een heel stevig deelnemersveld geen vuist maken tijdens de reeksen van de 100m horden. Haar eindtijd van 13”10 volstond helaas niet om door te stoten naar de finale. De Amerikaanse Kristi Castlin mocht met haar 12”94 als laatste in de finale aantreden. In die finale liep wereldrecordhoudster Kendra Harrison naar de winst in 12”39. Op de vlakke 100m doken in de finale drie dames onder de elf seconden. Elaine Thompson haalde opnieuw haar slag thuis door het te halen van Dafne Schippers en Blessing Okagbare in 10”94. Schippers en Okagbare klokten af na respectievelijk 10”97 en 10”99. Op de hoge horden bij de mannen bewees wereldrecordhouder Aries Merritt dat zeker met hem rekening zal moeten gehouden worden met het oog op het WK. Merritt bolde na 110m horden over de meet in 13”09.

In de afsluitende 3.000m liet Mo Farah van zich horen. Farah liep naar een stevige 7’35”15 en liet de Spanjaard Mechaal en zijn Britse landgenoot Andrew Butchart achter zich. Maar liefst elf van de zestien atleten lieten een persoonlijk record optekenen. Nijel Amos was in 2012 goed voor een wereldrecord bij de junioren en pakte zilver op de dubbele baanronde tijdens de Olympische Spelen in Londen. De atleet uit Botswana kende sindsdien enkele moeilijke jaren, maar lijkt nu terug op de rails te zitten. Amos snelde naar een beste wereldjaarprestatie van 1’43”18. De winnaar van de Amerikaanse Trials, Donovan Brazier liep naar een knappe tweede plaats in 1’43”95.