Morgen loopt het stadion De Veen in Heusden-Zolder weer vol voor de veertigste editie van de KBC Nacht. Het wordt uitkijken naar heel wat Belgische en internationale toppers. Op voorgaande edities was de Nacht vaak de laatste kans om limieten te behalen voor internationale kampioenschappen. Door het uitzonderlijk lange atletiekseizoen zijn er nog heel wat minima die kunnen behaald worden.

Stuwt internationale concurrentie de Belgen naar topprestaties in de kampnummers?

Het hoofdprogramma begint, na de ceremonie voor de feesteditie van de 40e KBC Nacht, met het polsstokspringen bij de vrouwen. Daar komen Belgische toppers Chloë Henry, Fanny Smets en Aurélie De Ryck in actie. Ook opkomend Belgisch talent Melanie Vissers tekent present. Zij nemen het op tegen de Oekraïense favoriete Maryna Kylypko, die een persoonlijk record van 4m65 heeft. Kunnen onze Belgische dames zich optrekken aan sterke concurrentie en naar een WK-limiet springen? Twee jaar geleden werd Fanny Smets door een verbetering van het Belgische record opgevist voor het WK in Londen. De limiet voor het WK in Doha bedraagt 4m56. In het hoogspringen neemt Claire Orcel het op tegen een bijna volledig internationaal veld. Hier zal ze haar kans wagen om haar PR van 1m91 aan te scherpen en zo in de buurt te komen van de WK-limiet. Voor Doha is 1m94 nodig. Ook hier komt er aanstormend Belgisch talent in actie. Gretel Canters en Laura Van Den Brande mogen zich testen tegen internationale toppers. 

Fanny Smets – Foto: Jeroen De Meyer

In het verspringen bij de mannen neemt Mathias Broothaerts het op tegen favoriet Yann Randrianasolo. De Fransman kwam vorige maand tot 8m08, exact een cm verder dan het persoonlijk record van Broothaerts. Corentin Campener, Vincent Stas en Siebe Noblesse vervolledigen de Belgische inbreng bij het verspringen. Bij het kogelstoten wordt het een duel tussen Egyptenaar Mostafa Amr Hassan en Luxemburger Bob Bertemes. Hier komt de Belg Max Vlassak in actie. 

Wie wint ‘Battle of the Belgians’ bij de mannen?

Bij de mannen ook heel wat Belgen die de KBC Nacht kleur kunnen geven. Op de hoge horden staat Michael Obasuyi klaar. Na enkele dagen rust vat hij zaterdag zijn tweede deel van het seizoen aan. De vijfde van het EK voor beloften kan met zijn persoonlijk record van 13”54 de WK-limiet ambiëren (13”46). De halve baanronde wordt volgens de organisatie het topnummer van de avond. Gezien het aantal Belgische topatleten dat er aan de start verschijnt krijgen ze geen ongelijk. Kobe Vleminckx gaat op zijn geliefkoosde nummer de strijd aan met Dylan en Jonathan Borlée. Ook Jonathan Sacoor komt in ons land nog eens in actie. Wie een gokje wil wagen helpen we graag op weg met de seizoensbestes van de Belgische atleten. Voor Vleminckx bedraagt die 20”96, Jonathan Borlée heeft deze zomer al 21”07 gelopen, Dylan Borlée 21”16. Sacoor heeft op papier de traagste tijd staan.

Foto: Golazo

Pieter-Jan Hannes won vorig jaar de ‘battle of the Belgians’ op de 1500m maar kwam nipt tekort voor de EK-limiet. Dit jaar moet hij opnieuw afrekenen met Robin Hendrix en Pieter Claus. Ook Isaac Kimeli tekent present op dit nummer. Deze laatste heeft met 3’37”72 voorlopig de beste nationale jaarprestatie neergezet, maar deze chrono moet dit weekend absoluut van de tabellen worden gelopen. De Marokkaan Abdelaati Iguider en de veelbesproken Spanjaard Adel Mechaal zullen de race hard moeten maken. Op die andere halve fond wedstrijd, de 800m, maakt de Algerijn Taoufik Makhloufi zijn comeback net als Eliott Crestan. Landgenoten Stijn Baeten en Aurèle Vandeputte vergezellen hem in de sterk bezette race.

Op de 5.000m zou er wel eens een WK-limiet kunnen vallen voor Soufiane Bouchikhi. Een tijd van 13’22”50 wordt voor Doha gevraagd, iets wat zeker binnen de mogelijkheden ligt van de RFCL-atleet. U zal ook New Kid on the Block Stanley Waithaka in actie kunnen zien. De 19-jarige Keniaan liep dit seizoen al 13’08”97 en liep in november naar de beste wereldjaarprestatie op de 10.000m. Sondre Moen en Henrik Ingebrigtsen verdedigen de Noorse eer. 

Soufiane Bouchikhi – Foto: Golazo

Verder kan u in Heusden-Zolder ook genieten van een 4x400m met daarin de voltallige Belgian Tornados (Jonathan Sacoor, Dylan, Jonathan, en Kevin Borlée). Op de individuele 400m komt Alexander Doom zijn diskwalificatie op het EK voor beloften verwerken en op de 400m horden zal Dylan Owusu te bewonderen zijn.

Berings, Eykens en Vanderelst grootste kanshebbers op WK-ticket bij de vrouwen

Tijd voor een blik op de deelnemerslijst bij de vrouwen. Geen buitenlanders op de 200 meter, maar dat maakt het niet minder aangenaam. Belgian Cheetahs Camille Laus en Hanne Claes gaan de strijd aan met specialisten Imke Vervaet en de nummer zeven van het EK beloften, Manon Depuydt. Die laatste twee delen momenteel de eerste plaats op de Belgische jaarranglijst. Spanning troef dus! Op de dubbele afstand zien we een andere Belgian Cheetah, en tevens kersvers Europese kampioene op de 400 meter horden, aan de start. Paulien Couckuyt mag zich opmaken voor een ereronde na haar triomf in Zweden. De vraag rijst of Couckuyt zich na enkele dagen welverdiende vakantie in de Zweedse hoofdstad ook op dit nummer haar PR scherper kan stellen.

Foto: Golazo

De 400 meter met horden kan in tegenstelling tot vorig jaar, toen Margo Van Puyvelde knap naar de overwinning snelde, niet rekenen op Belgen. De Deense Sara Slott Petersen, de vice-olympische kampioene van 2016, geeft de deelnemerslijst echter de nodige kleur. Over naar de hoge horden waar Eline Berings en Anne Zagré elkaar naar snelle tijden zullen trachten te stuwen. Afgelopen woensdag trok Zagré aan het langste eind in de tweestrijd, maar Berings liet achteraf verstaan zaterdag zeker sneller te kunnen. Zagré moet zich geen zorgen meer maken over dat WK-minimum, maar voor Berings houdens we best de gevraagde 12”98 in de gaten. Sarah Missinne, halve finaliste op de Universiade, mag eveneens aantreden.  

Anne Zagré – Foto: Jeroen De Meyer

Op de 800 meter zet Renée Eykens haar zoektocht naar de WK-limiet van 2’00”60 verder. De nummer vier van het voorbije EK indoor krijgt concurrentie van twee atletes die al onder de magische barrière van 2’00 liepen. Een uitgelezen kans dus om naar een snelle tijd te knallen. Camille Muls miste vorige week nog bijzonder nipt de EK-finale, maar zal alles op alles zetten om zaterdag een mooie tijd neer te zetten en zo de teleurstelling weg te spoelen. Wie helemaal geen revanche hoeft te nemen, is Elise Vanderelst. De vice-Europese beloftekampioene op de 1500 meter verkeert in bloedvorm. Dat onderstreepte ze afgelopen woensdag nogmaals door haar record over 800 meter naar de vuilbak te verwijzen. Haar huidige record op de 1500 meter zal ze ook maar al te graag scherper stellen, of toch minstens benaderen aangezien haar dat een tripje naar de Qatarese hoofdstad op kan leveren. Daarvoor moet Vanderelst onder de 4’06”50 duiken.

Tenslotte is er nog de 5.000 meter. Gezien de richttijd van 14”50 zal de wedstrijd gedomineerd worden door de sterke buitenlanders. De Nederlandse Maureen Koster kan de eer van de Lage Landen hooghouden door lang voorin mee te strijden.

De startlijsten voor het voor-, hoofd- en naprogramma kan u hier bekijken.

Het programma kan u hier terugvinden.