Anne Zagré heeft zich in het Zwitserse La Chaux-de-Fonds gekwalificeerd voor het WK in Doha. Op haar geliefde 100m horden snelde ze bij een gunstige meewind (+1.2m/s) richting 12″96, daarmee dook ze twee honderdsten onder de vereiste 12″98.

Het was bij momenten pijnlijk om te zien hoe Anne Zagré er vorig jaar alles aan deed om top te zijn, maar tegen de limieten van haar lichaam botste. Voor het eerst in haar carrière miste ze een internationaal toernooi en de zomer van 2018 kreeg dan ook de stempel ‘moeilijkste seizoen ooit’. De constante kniepijn waar ze vorig jaar mee kampte, lijkt in 2019 verleden tijd. Anderhalve maand geleden toonde ze met 13″12 in Gent haar stijgend vormpeil. De RESC-atlete haspelde wekelijks een wedstrijd af en haar lange wachten wordt vandaag beloond. In La Chaux-de-Fonds (Zwitserland) liep ze in de reeksen van de 100m horden richting 12″96, net onder de WK-limiet (12″98).  Dat wereldkampioenschap gaat pas eind september van start, voor de Olympische Spelen is de internationale limiet op 12″84 vastgelegd. Sinds de KBC Nacht van 2015 staat het Belgisch record van Anne Zagré op 12″71.

In de finale ging Zagré nog een stuk sneller, net als in de reeksen was de derde plaats haar deel. De chrono stopte voor onze landgenote op 12″80, maar de wind blies met +3.1m/s een stuk steviger in het voordeel dan de toegelaten +2m/s. Een snellere chrono is dus voor een volgende keer, winst was voor de Italiaanse Bogliolo in een eveneens niet-homologeerbare 12″76. Vorig jaar maakten Cheetahs Camille Laus en Cynthia Bolingo nog het mooie weer in La Chaux-de-Fonds, gelegen op zo’n 1000 meter hoogte.