In het Zuid-Franse Talence werken Nafi Thiam en Thomas Van der Plaetsen dit weekend hun op één na belangrijkste wedstrijd van 2019 af. Voor Thiam vormt de Décastar een grote test na meer dan tien maanden zonder meerkamp, voor Van der Plaetsen staat er nog meer op het spel. Hij moet voorbij de 8.200 punten om zich te plaatsen voor het WK in Doha. Volg hieronder alles op de voet met live-updates en onze scoreprojectie onderaan de pagina.

De tweede dag van de Décastar volgen we op een nieuwe pagina, die u hier kan terugvinden.

19u00: Thomas Van der Plaetsen realiseert een uitstekende 49″95 op de afsluitende 400 meter. Hij sluit de eerste dag af met 4.071 punten. Daarmee is hij voorlopig derde. Op het schema voor het WK in Doha verliest Van der Plaetsen voorlopig 22 punten, waardoor hij morgen zeker een extra inspanning zal moeten leveren. Het wordt spannend morgen, maar alles is nog mogelijk. Het is pas zijn tweede keer in vijf jaar dat hij onder 50 seconden duikt. De vorige keer deed hij dat op de Olympische Spelen in Rio. Benjamin Hougardy deed het vandaag voortreffelijk en staat met 4.054 voorlopig net achter Van der Plaetsen. De tweede dag van Hougardy is op papier veel minder, maar het PR van de 23-jarige meerkamper gaat ongetwijfeld voor de bijl.

 

17u50: Thiam moet in de 200m opboksen tegen de wind, maar realiseert met 24″55 een knappe chrono. Ze moet wel wat punten toegeven ten opzichte van haar beste meerkamp. Vorig jaar was ze in Götzis goed voor 24″40. Zonder tegenwind had er vandaag zeker meer mogelijk geweest, maar na de eerste dag heeft Thiam maar liefst 58 en 77 punten voor op respectievelijk het Europees record en haar eigen PR. Daarvoor moet Queen Nafi morgen wel haar prestaties van haar PR evenaren uiteraard. Met een totaal van 4.133 punten duikt ze de nacht in. Haar concurrentes moeten het met minder punten stellen. Odile Ahouanwanou staat voorlopig tweede en moet maar liefst 299 punten prijsgeven. Na de atlete uit Benin volgen maar liefst vijf atletes tussen 3.736 en 3.834 punten.

17u25: Van der Plaetsen laat een hele sloot punten liggen in het hoogspringen. Hij gaat over 2m04, lang niet slecht, maar hij heeft in 2016 tijdens zijn beste meerkamp de lat enorm gelegd hoog door over 2m16 te gaan. In één klap verliest hij 113 punten op al zijn schema’s. Op het allerbelangrijkste schema, dat voor de WK-limiet, bedraagt zijn achterstand nu 7 punten. Alles blijft speelbaar. Benjamin Hougardy doet het uitstekend: hij springt over 2m07, een nieuw persoonlijk record.

16u30: Thiam etaleert haar klasse door in het kogelstoten meteen 15m41 te noteren. 90 centimeter beter dan tijdens haar beste zevenkamp en ook duidelijk beter dan haar PR van 15m29. Ze ligt voorlopig 72 en 91 punten voor op respectievelijk het Europees record en haar PR.

15u45: Het blijft bij 13m45 voor Van der Plaetsen in het kogelstoten. Aan de ene kant een ontgoocheling omdat hij bijna een meter onder zijn PR blijft, aan de andere kant doet hij wel meer dan 60 centimeter beter dan tijdens zijn recordmeerkamp in Rio in 2016. Na drie onderdelen is hij vijfde met 2.414 punten. Zijn voorsprong op schema WK-limiet bedraagt 106 punten, zijn achterstand op schema PR 26 punten. De Canadees Pierce Lepage is leider met 2.788 punten.

15u35: Wereldrecordhouder Kevin Mayer zet met een kleine blessure een punt achter zijn tienkamp in Talence. Een domper voor het Franse publiek, maar Mayer was de afgelopen dagen wel al zo eerlijk geweest om te zeggen dat de kans klein was dat hij de tienkamp zou uitdoen. “Misschien doe ik morgen nog wel enkele proeven mee”, laat hij nog weten.

15u15: Na twee onderdelen bedraagt de voorsprong van Thiam op schema BR 31 punten, en zelfs op het schema voor het Europees record ligt ze voor op schema. Daarop bedraagt haar voorsprong nu 12 punten. Ze is met haar 2.316 punten uiteraard leider, de Letse Laura Ikaunice is tweede met 2.079 punten.

15u00: WAT IS DIT? Thiam, die nog maar twee maanden aan het trainen is na een kuitblessure, springt bij haar eerste poging over 2m02. Onwaarschijnlijk. Het is de hoogste sprong ooit binnen een zevenkamp en de tweede wereldjaarprestatie. Haar sprong is zodanig ruim dat je zou geloven dat het nog hoger kan, de lat gaat naar 2m05, maar dat is voor vandaag nog te hoog gegrepen.

14u50: Thiam gaat zo hard dat we nauwelijks kunnen volgen. Ze heeft zonet 1m99 overschreden en is nog altijd volledig foutloos. Straf, en het is nog niet afgelopen. Dat laatste geldt wel voor al haar concurrentes.

14u45: Van der Plaetsen opent zijn kogelwedstrijd met 13m45. Hij schudt van nee uit ontevredenheid, maar loopt wel ruim in ten opzichte van zijn beste meerkamp ooit, waar hij 12m84 stootte.

14u00: Het hoogspringen bij de dames is al even aan de gang, maar Nafi Thiam zal pas op 1m84 haar competitie aanvatten.

13u45: Geen superdag voor Van der Plaetsen in het verspringen, die met 7m50 16 centimeter onder zijn sprong tijdens zijn beste tienkamp blijft. Na een ongeldige eerste poging speelde hij eerder op safe tijdens zijn tweede poging, waarin hij die 7m50 noteerde. In zijn derde poging ging hij helaas niet verder met 7m46. Mayer speelde niet op safe tot zijn derde poging. Na twee foutpogingen moest de Fransman vrede nemen met 7m55. Hougardy komt opnieuw sterk voor de dag. Met 7m16 doet hij 12 centimeter beter dan zijn PR. In de tussenstand schuift Van der Plaetsen op naar plaats vier met een totaal van 1.719 punten. Hougardy kan voorlopig quasi in het spoor van zijn landgenoot blijven met 1.674 punten. De Canadees Lepage was ook in het verspringen de beste met 7m87 en versterkt daardoor zijn leidersplaats.

12u40: Nafi Thiam begint ondanks een tegenwind van -0.8m/s uitstekend aan haar zevenkamp op de 100m horden. Met 13″49 blijft ze 15 honderdsten verwijderd van haar prestatie tijdens haar recordmeerkamp (Götzis 2017). Dankzij die chrono prijkt ze op een voorlopig zesde plaats. De Nederlandse Anouk Vetter, die in 2016 voor eigen volk Europees kampioene werd, stelt met 13″59 eerder teleur. De knalprestatie tot nu toe komt op naam van Solène Ndama. De Franse atlete verpulvert haar PR naar 12″91 en duikt als enige onder 13 seconden.

12u10: Thomas Van der Plaetsen begint meer dan degelijk aan zijn tweedaagse met 11″35 op de 100m. Met die chrono blijft hij 11 honderdsten boven zijn tijd tijdens zijn beste tienkamp. Van der Plaatsen is echter niet de beste landgenoot op een voorlopig negende plaats, want Benjamin Hougardy doet met 11″13 nog een tikkeltje beter. Hougardy is een goede vriend en trainingsmakker van Kevin Mayer. Die laatste vestigde vorig jaar het WR in Talence. In de 100m moest de Fransman het wel afleggen tegen de Canadees Pierce Lepage, die met 10″31 een stevig PR neerzette. Mayer bleef met 10″60 amper vijf honderdsten boven zijn PR én dat voor iemand die zogezegd niet in vorm zou zijn.