Zaterdag vindt in Oordegem alweer de tiende editie van de IFAM Outdoor plaats. Om deze feesteditie extra glans te geven, pakt de organisatie uit met een deelnemersveld om duimen en vingers af te likken. Niet alleen de Belgische top zal grotendeels aanwezig zijn, ook langs internationale zijde pronken er heel wat ronkende namen op de deelnemerslijst. Een vogelvlucht doorheen de deelnemerslijst bij de vrouwen.

Waar anders te starten dan met het koningsnummer, of in dit geval meer het koninginnennummer: de 100 meter. De Nederlandse spurtbom Dafne Schippers zal dit nummer zaterdag ongetwijfeld naar een ongeziene hoogte tillen. Het weerwerk zal vooral van haar landgenote Jamile Samuel en de Franse Carolle Zahi moeten komen. Schippers mag nadien ook nog aan de bak op de 200 meter waar ze Manon Depuydt en de jonge Lucie Ferauge tegen het lijf zal lopen. Hou alvast de EK-limiet voor beloften in de gaten, want Depuydt is zeker in staat in de buurt te komen van die 23”42. Met de komst van Schippers staat ook het meetingrecord op beide afstanden op losse schroeven.

Op de baanronde zal Camille Laus de strijd aangaan met de Jamaicaanse Titania Markland en de Duitse Ruth Spelmeyer. Alle drie waren ze in het verleden al goed voor een tijd ruim onder de 52 seconden. Op papier is Laus zeker een kanshebster om zaterdag een WK-ticket (51”80) op zak te steken. De 400 meter horden is enigszins onthoofd doordat geen enkele EK-ganger van Berlijn in de blokken kruipt. Niet getreurd, Europees kampioene Léa Sprunger zal dat gemis ongetwijfeld goedmaken. Paulien Couckuyt en Nenah De Coninck zullen zeker en vast hun beste beentje voorzetten. Vorig jaar moest De Coninck door blessureleed verstek geven, maar inmiddels werkt de hordeloopster keihard om haar beste niveau terug te halen.

Foto: Golazo

Op de hoge horden mogen we opnieuw een Europees kampioene verwachten. Nadine Visser lijkt net als afgelopen winter de grootste kanshebber om met de bloemen te gaan lopen. Of het duel der Lage Landen er kom tussen Visser en Eline Berings valt af te wachten, aangezien haar deelname nog twijfelachtig was. Wie wel op de deelnemerslijst staat, is Sarah Missinne. Zij zal er alles aan doen om een plaats in die finale te bemachtigen en wie weet haar PR aan te scherpen. Angel Agwazie is al zeker van het EK voor junioren, maar kan dankzij de sterke tegenstand een snelle tijd najagen.

De 800m is zonder twijfel opnieuw het populairste nummer. Bij de vrouwen kan Renée Eykens in haar eerste 800m van het seizoen meteen rekenen op stevige concurrentie van onder meer de Zwitserse Selina Büchel, die in het verleden twee keer Europees kampioene in zaal werd en een PR van 1’57”95 heeft staan, de Spaanse Esther Guerrero en de Duitse Christina Hering. Voor het WK in Doha heeft Eykens 2’00”60 nodig. Ook Elise Vanderelst waagt zich aan de 800m. Over naar de 1500m dan waarin Sofie Van Accom kan rekenen op pittige Marokkaanse concurrentes met Hilali Siham en Kaoutar Abida. Mathilde Deswaef gaat op zoek naar een chrono van 4’17”76 om zich te verzekeren van het EK voor beloften.

Aan de hoogspringstand zullen Claire Orcel en Zita Goossens elkaar naar hogere hoogtes proberen stuwen. Goossens vindt in Orcel misschien wel de ideale bondgenoot om haar richting de EK-limiet van 1m82 te loodsen. Nog een grote naam die in Oordegem haar opwachting maakt, is Thomas Dodd Danneil, de nummer vier van het voorbije WK in het kogelstoten. Anouska Hellebuyck zou misschien voor een Belgische overwinning in het discuswerpen kunnen zorgen. Met een seizoensbeste van 4m40 lijkt Femke Pluim dan weer het polsstokspringen te zullen domineren. Angélica Berriot kan de beste papieren voorleggen in de verspringbak.

Foto: Jimmy Cailly

Meer info over de IFAM Outdoor kan u hier terugvinden.