De Belgian Tornados hebben zich geplaatst voor de finale van de World Relays in het Japanse Yokohama. Het onthoofde team, zonder Kevin en Jonathan Borlée, finishte in de tweede van drie reeksen net na Japan op de tweede plaats in 3’03″70. Daardoor zijn de Tornados meteen zeker van het WK in Doha. Morgen mogen ze in de finale aan de bak.

Deze voormiddag moest Jonathan Borlée nog afhaken door een probleem aan de hamstrings. Eerder deze week haakte zijn tweelingbroer Kevin ook al af met een gelijkaardig probleem. Daardoor kwam alle druk te liggen op hun jongere broer Dylan Borlée, die zoals gewoonlijk de start van de 4x400m voor zijn rekening nam. Vanuit baan drie liep Dylan een vlakke koers om de stok door te geven aan Robin Vanderbemden in derde positie. Japan en Frankrijk bleven voorlopig voor de Tornados. Vanderbemden kon echter in de laatste rechte lijn de Fransen voorbij snellen. Julien Watrin, die last minute Jonathan Borlée moest vervangen en straks ook de Mixed Relay voor zijn rekening neemt, had de taak om die plaats vast te houden. Dat klusje klaarde Watrin moeiteloos.

Het WK in Doha leek in zicht én de wereldkampioen bij de junioren, Jonathan Sacoor, mocht het afmaken. Hij maakte nog wat van zijn achterstand op het Japanse team goed en hield tijdens de laatste 50m in met het oog op zijn Mixed Relay van straks en de finale van morgen. Met een eindtijd van 3’03″70 verzekeren de Tornados zich op de meest zuinige manier voor de finale én het WK in Doha. Daarvoor was een plaats bij de beste tien vereist, maar dankzij de finaleplaats hoeven ze zich geen zorgen meer te maken.

Het is niet de eerste keer dat net dit kwartet aan de start van een groot kampioenschap verschijnt. Op het EK in Berlijn namen dezelfde namen de reeksen van de 4x400m voor hun rekening. Toen werden Watrin en Vanderbemden in de finale vervangen door Kevin en Jonathan Borlée, die later die avond het zilver en brons zouden behalen op de individuele baanronde.

De splittijden van de Tornados.

Dylan Borlée: 45″60
Robin Vanderbemden: 46″10
Julien Watrin: 46″10
Jonathan Sacoor: 45″90