België heeft een tweede team in de finale van de World Relays in het Japanse Yokohama. Voor het eerst ooit kwam ons land aan de start met een team op de Mixed 4x400m Relay. Maar liefst drie van de vier lopers in die wedstrijd hadden al in de koers in de benen. Voor de 16-jarige Liefde Schoemaker was het meteen haar debuut bij de senioren. De Belgen stelden niet teleur en wonnen hun reeks in een Belgisch record van 3’18″03.

Door die overwinning mag het team zich opmaken voor het WK in Doha. Al zat de schrik er even in toen gemeld werd dat het team zou gediskwalificeerd worden door een te late wijziging in het team (aangezien Jonathan Sacoor zou lopen, maar het uiteindelijk Dylan Borlée zou worden als slotloper) . De diskwalificatie werd gelukkig voor onze landgenoten ingetrokken.

Julien Watrin trok het team op gang met een degelijke beurt, amper twee uur na zijn 4x400m voor de Belgian Tornados. Watrin gaf in de derde positie de stok door aan Camille Laus, die voor de Belgian Cheetahs de start voor haar rekening nam. Laus liet zich even uitzakken naar de vierde plaats, om in de laatste rechte lijn haar turbo aan te zetten en youngster Liefde Schoemaker te lanceren. De 16-jarige atlete deed het meer dan voortreffelijk, aangezien ze het gaatje met de top twee wist te dichten.

Dylan Borlée, die oorspronkelijk niet zou lopen in de reeksen van de Mixed Relay, moest het afmaken en ontgoochelde absoluut niet. Borlée kon gecontroleerd in het spoor van het Jamaicaanse en Braziliaanse team volgen. In de laatste rechte lijn liet onze Belg zijn genen spreken. Hij stormde voorbij de Jamaicaan Rose en de Braziliaan Russo naar de reekswinst in 3’18″03, meteen goed voor een Belgisch record. Daardoor kan het team morgen strijden voor een medaille. Dankzij die finaleplaats is ons land alvast zeker van een tweede aflossingsteam op het WK in Doha!

Polen was het sterkste team tijdens de reeksen met een tijd van 3’15″46, gevolgd door de Verenigde Staten en Italië.

De splittijden van het team.

Julien Watrin: 46″60
Camille Laus: 53″00
Liefde Schoemaker: 52″80
Dylan Borlée: 45″83