De Belgian Cheetahs hebben zich tijdens de reeksen van de World Relays in het Japanse Yokohama niet kunnen verzekeren van een finaleplaats. In de eerste van drie reeksen finishte het team als vierde in 3’30″69. Om rechtstreeks zeker te zijn van de finale was minstens 3’28″31 nodig. In totaal werden de Cheetahs 12de.

Camille Laus liep in tegenstelling tot wat we van haar gewoon zijn als startloopster. Laus maakte een degelijke beurt en kon als derde stok doorgeven aan haar trainingsmaatje Hanne Claes. Polen en Groot-Brittannië hadden al een kleine bres geslagen. Claes moest het Keniaanse team voor zich dulden, om als vierde Paulien Couckuyt op gang te schieten. Couckuyt kon die vierde plaats knap behouden in haar eerste race voor de Cheetahs.

Lucie Ferauge moest het afmaken in eveneens haar eerste race voor het team. De 19-jarige atlete liep een beheerste wedstrijd, zakte even terug naar plaats vijf, maar kon verdapperen in de laatste rechte lijn om zo als vierde te finishen. Met een chrono van 3’30″69 blijft het team exact drie seconden boven hun eigen BR. Eerder deze week moest sterkhouder Cynthia Bolingo afhaken door een blessure.

Morgen kunnen de Cheetahs wel nog een gooi doen naar een ticket voor het WK in Doha, aangezien de winst of de tweede plaats in de B-finale recht geeft op een ticket. Maar liefst negen Europese teams maakten deel uit van de top 12 tijdens de reeksen van de 4x400m. Onze landgenotes zullen morgen onder meer de strijd aangaan met Nederland en Duitsland. De Verenigde Staten lijken topfavoriet om de winst te behalen, aangezien ze autoritair naar de finale snelden met 3’25″72.

De splittijden van de Cheetahs

Camille Laus: 52″80
Hanne Claes: 52″20
Paulien Couckuyt: 52″40
Lucie Ferauge: 53″29