Gävle en Borås. Nee, het zijn geen twee soorten Zweedse balletjes of Ikea-kasten, maar wel de twee Zweedse steden waar in juli de Europese kampioenschappen voor de atletiekjeugd doorgaan. Vanaf 11 juli is het in Gävle aan de beloften, de week nadien is het 500 kilometer meer naar het zuiden aan de junioren. Wij laten een hele reeks Belgische kanshebbers aan het woord. Vandaag: Tim Van de Velde.

Tim Van de Velde beleefde een degelijke winterseizoen. De junior van DUFF wist zich ondanks een kleine blessure in de aanloop naar de CrossCup in Roeselare te verzekeren van het EK veldlopen in Tilburg. Op dat EK zou hij met een 15de plaats onder de verwachtingen blijven.

“Dat is en blijft een gemiste kans, zeker door het feit dat er enorm veel Belgen als toeschouwer aanwezig waren. Het parcours lag er door de zware regenval voor mij ook iets te zwaar bij. Al moet ik gewoon toegeven dat de rest een stuk beter was. Mijn doel om bij de beste vijf te eindigen was niet aan de orde in Tilburg. Ik heb wel geleerd om er te strijden voor elke plaats, ondanks dat het zelfs geen top tien zou zijn aan de finish. Iets wat ik de komende jaren nodig ga hebben”, vertelt Van de Velde.

Gelukkig was er nog het BK veldlopen waar hij voor de zesde opeenvolgende keer kon winnen. Een unicum, maar ergens ook het bewijs dat de overstap naar de lange crossen bij de senioren stilaan welkom is. “Op het BK wou ik bewijzen dat ik dé junior van mijn generatie ben. Ik liep in Brussel op een wolkje, maar die crossen bij de senioren lonken wel. Ik moet namelijk leren om echt kapot te gaan tijdens een koers. Dat zal me op alle vlakken vooruit helpen. Die extra push hoop ik te verzilveren op het EK veldlopen, waar ik nog een laatste keer bij de junioren mag deelnemen”, klinkt het bij de junior.

Tim Van de Velde (centraal) in de kopgroep op het EK veldlopen in Tilburg – : Jeroen De Meyer

“Onder 3’40 op 1500 zou mooi zijn”

Komende zomer staat alles in het teken van het EK voor junioren in het Böras. Een kampioenschap waar hij al jaren naar uitkijkt, aangezien hij twee jaar geleden in Grosseto als scholier kon proeven van een EK bij junioren. Vorig jaar haalde Van de Velde de WK-finale op de 3.000m steeple bij de junioren in het Finse Tampere. Dat is ook de discipline waarin hij komende zomer wil excelleren.

“De 3.000m steeple wordt mijn focus komende zomer. Ik was vorig jaar de snelste Europese junior op het nummer, waardoor ik met de nodige ambitie naar het EK wil trekken. Met een medaille terugkeren naar België klinkt alvast niet slecht. Dat moet mogelijk zijn, aangezien er mij op het einde van een steeple weinig atleten te snel af kunnen zijn. Het blijft echter een nummer waarin vanalles kan gebeuren, dus het behouden van mijn focus wordt cruciaal. Op de 1500m heb ik vorige zomer een mooie stap gezet (van 3’44″21 naar 3’42″01), dus stiekem hoop ik op een gelijkaardige sprong om eventueel al onder de magische 3’40 te duiken”, vervolgt de specialist van de balken.

“Op de IFAM proberen knallen tijdens eerste steeple”

In de aanloop naar een trainingsstage in Portugal kreeg Van de Velde af te rekenen met een opflakkering van klierkoorts. Het probleem was echter van korte duur. Zijn eerste buitenlandse trainingsstage verliep zelfs perfect volgens plan. Ondertussen opende hij ook al zijn seizoen in Herentals met een 800m.

“Die klierkoorts heeft voor lichte paniek gezorgd, maar uiteindelijk viel het allemaal best mee. Op de stage heb ik samen met mijn trainer heel wat nieuwe zaken getest en dat is goed uitgedraaid. Mijn vorm zit in een stijgende lijn en ik heb er trainingen afgewerkt waar ik de voorbije jaren alleen maar had van kunnen dromen. Mijn seizoensopener op de 800m was met 1’51″00 meer dan geslaagd. Ik hoopte op voorhand op een chrono in de buurt van 1’52. Zaterdag staat een 1500m voor eigen volk in Duffel gepland en op de IFAM wil ik knallen tijdens mijn eerste steeple van het jaar. Komende zomer gaan we als alles plan verloopt na het EK ook voor het eerste een hoogtestage afwerken in Sankt Moritz. Dat wordt een test om te zien of mijn lichaam positief reageert op hoogte. Het zijn die kleine zaken die de komende jaren het verschil moeten maken”, aldus de 19-jarige atleet.

Tim Van de Velde in actie op het WK voor junioren – Foto: Tomas Sisk

Over Renée Eykens: “Denk dat ze onder de twee minuten kan duiken deze zomer”

Stiekem droomt Van de Velde van een plaatsje op de AG Memorial Van Damme, waar een wildcard op de 3.000m steeple kan liggen voor een Belgische atleet. Ook is hij benieuwd naar de prestaties van enkele jonge Belgen komende zomer.

“Die wildcard op de Memorial werkt enorm motiverend. Als ik een mooie zomer beleef, dan zou dat wel eens de ultieme bekroning kunnen worden. Voorlopig ga ik er echter nog niet te veel aan denken, aangezien andere doelen primeren. Ik ben erg benieuwd of Renée Eykens komende zomer onder de twee minuten kan duiken op de 800m. Op haar trainingsstage in Portugal zag ze er alvast heel sterk uit, dus ik denk dat het mogelijk is. Van Jaan Bal verwacht ik ook het nodige. Hij heeft nog niet van een internationaal kampioenschap mogen proeven, maar als hij in Böras aan de start verschijnt, dan zal het er boenk op zijn”, besluit Van de Velde.