Bashir Abdi heeft voor een historische atletiekzondag gezorgd. In Londen nam hij voorbije zondag het Belgisch record op de marathon over van Vincent Rousseau. Na 24 jaar recordstilte bedraagt het nieuwe nationaal record 2u07:03 en is Bashir Abdi de kersverse eigenaar.

In de radiostudio van Urgent.fm spraken we met Bashir Abdi en boezemvriend Bert Misplon over de recordkoers en de weg ernaartoe. “In Londen overheersten nog gemengde gevoelens, maar eenmaal in België voelde ik de grote waardering”, blikt Bashir Abdi terug. “Mensen die me goed kennen wisten dat er iets moois zat aan te komen.” Dat kon Bert Misplon, zelf tweevoudig wereldkampioen twintigkamp en meer dan gerespecteerd atleet, beamen. “We voelden dat hij er klaar voor was. Hij zal dan zeggen dat hij ergens last heeft om zichzelf in te dekken, want externe druk kan je missen voor zo’n marathon.”

Bert Misplon en Bashir Abdi op het provinciaal kampioenschap in 2011 – Foto: Hannah De Vleeschauwer

“Vijftien jaar geleden toen hij met atletiek begon was zijn techniek nog niet optimaal”, zo vertelt Misplon verder. “Maar stap voor stap is hij gegroeid, doorgegroeid naar een Europese topper, maar nu kun je wel spreken van een wereldtopper.” Bashir Abdi kan uiteraard enkel maar tevreden zijn over die progressie. “Als atleet train je dag in dag uit voor je doelstelling. Ik hou van de rust, zonder vooraf een tijd of plaats op de prestatie te plakken. Vincent Rousseau was een klassevolle atleet, dat het record 24 jaar heeft standgehouden spreekt voor zich.”

Beluister het volledige interview met Bashir Abdi en Bert Misplon hieronder.