De Internationale Atletiekfederatie IAAF heeft het wedstrijdschema voor de Olympische Spelen in Tokio bekendgemaakt. Alle atletiekdisciplines zullen tussen 31 juli en 9 augustus 2020 worden betwist. De marathon bij de mannen is het laatste event op het schema. Nafi Thiam verdedigt haar olympische titel in de zevenkamp normaal gezien op 5 en 6 augustus.

De IAAF maakte het schema bekend tijdens een ceremonie in de Japanse hoofdstad. De atletiekwedstrijden tijdens de Olympische Spelen vatten op vrijdag 31 juli aan met de 20km snelwandelen, waarbij de finish aan het keizerlijk paleis ligt. Vanaf dan zullen er maar liefst 17 sessies atletiek volgen. “Het schema van Tokio is volledig anders in vergelijking met de voorbije edities. De fans in het stadion zullen echter 15 van de 17 sessies kunnen volgen. Sommige finales zijn erg vroeg in de ochtend, zoals dat gevraagd werd door het IOC. Dat is voornamelijk omdat we er zo voor zorgen dat onze sport over de hele wereld jan gevolgd worden. De afstandsnummers in het stadion blijven echter ’s avonds gepland om te warme omstandigheden uit de weg te gaan. De loopnummers op straat staan dan weer erg vroeg gepland”, aldus Paul Hardy van de IAAF.

“Het nieuwe schema laat ook heel wat klassieke dubbels (100m/200m, 200m/400m, 800m/1500m, 1500m/5000m, 5000m/10,000m; red.) toe, zowel voor sprinters als voor afstandslopers. Met de introductie van de 4x400m mixed relay zorgen we voor een uniek moment. Het wordt meteen de eerste keer ooit dat mannen en vrouwen samen om de medailles kunnen strijden op de Olympische Spelen. Bovendien hebben we de planning zo opgemaakt dat individuele deelnemers aan de 400m genoeg rust krijgen met het oog op de klassieke 4x400m én de mixed relay”, verduidelijkt Hardy.

Zevenkamp en tienkamp op hetzelfde moment

De fans van Nafi Thiam en Thomas Van der Plaetsen duiden alvast 5 en 6 augustus met stip in hun agenda aan. Zowel de zevenkamp als de tienkamp worden dan afgewerkt. Opnieuw een uniek gegeven, aangezien beide meerkampen meestal gespreid worden over het kampioenschap. Op 6 augustus 2020 om 14u20 Belgische tijd kan Thiam zichzelf opvolgen als olympisch kampioene.

De volledige planning kan u hier terugvinden.