Onze landgenoot Bashir Abdi is als tweede gefinisht op de Vitality Big Half in Londen. Abdi bleef de hele race in het gezelschap van zijn trainingsmakker Mo Farah en de Keniaan Daniel Wanjiru. Aan de finish was Farah logischerwijs de snelste, maar daarvoor moest hij wel alles uit de kast halen. Farah haalde het in 1u01:15, gevolgd door Abdi in 1u01:16, die zijn PR op de halve marathon op die manier verbetert.

De Vitality Big Half was de laatste test voor Bashir Abdi met het oog op zijn tweede marathon. Op 28 april trekt hij opnieuw naar Londen om er dan de volledige afstand te betwisten. Vandaag kon de 30-jarige Gentenaar al eens proeven van de straten van de metropool. Daniel Wanjiru was de man die de knuppel in het hoenderhok gooide. Hij zorgde samen met Abdi voor de afscheiding van een groepje, dat later zou verkleinen tot een trio met uiteraard ook Mo Farah voorin. Al leek ‘Sir Mo’ het niet makkelijk te hebben in het eerste deel van de race. Iets na halfweg was Farah duidelijk al meer in zijn sas. Wanjiru hield het tempo hoog. Abdi deed ook zijn deel van het kopwerk, al liepen de drie lopers vaak naast elkaar. Zeker in het slot van de race.

In de slotkilometers begon Farah zijn turbo te laden met het oog op de finish, om zo voor de tweede opeenvolgende keer te winnen op de Vitality Big Half. Wanjiru maakte er een langgerekte spurt van. Bashir Abdi liet zich niet verleiden om vroeg aan te zetten en deelde goed in. In het spoor van zijn kompaan Farah ging hij de laatste bocht in, om vervolgens een pittig sprintje neer te zetten. Daarin was Farah maar net beter dan onze landgenoot. De Brit won in een voor hem onbelangrijke 1u01:15. De tijd van Abdi was belangrijker, aangezien hij met 1u01:16 een hap uit zijn PR (1u01:50) deed. Sterk, gezien de stevige wind die ook doorheen Londen blies. In september liep Abdi al naar 1u00:42, maar het parcours van de Great North Run gaat te veel in dalende lijn om officiële tijden op te leveren. Wanjiru finishte één seconde na onze landgenoot.

De Britten behaalden een dubbelslag, aangezien Charlotte Purdue het laken naar zich toe wist te trekken bij de vrouwen. Purdue volgde eveneens zichzelf op met een chrono van 1u10:38.