Het zit er bovenarms op tussen de Waalse atletiekliga LBFA en Jacques Borlée, de bondscoach van de Belgian Tornados. Nadat Borlée in de aanloop naar het EK indoor sprak over niet-uitbetaalde premies en de ‘terreur en dictatuur binnen de federatie’ deed de LBFA beroep op recht van antwoord. Daarin verwijt men Borlée onder meer het misbruik van staatsgeld, maar ook harde woorden zoals blasfemie en woekeraar vallen in de open brief.

De storm rond de kledijsponsoring en bijhorende wanpraktijken binnnen de atletiekfederaties is nog maar net gaan liggen of daar is het volgende conflict. De hoofdrolspelers zijn nu de Waalse atletiekfederatie LBFA en Jacques Borlée, het brein achter de Belgian Tornados en de trainer van onder meer zijn zonen Kevin, Jonathan en Dylan, maar ook van Jonathan Sacoor en Belgian Cheetahs Camille Laus en Hanne Claes.

Borlée haalde de afgelopen weken fel uit naar de Franstalige federatie. De rollen worden in het persbericht echter omgedraaid, aangezien het ditmaal de LBFA is die rake klappen lijkt uit te delen. “Borlée zou beter eerst naar zichzelf kijken, alvorens ons allerhande verwijten aan te smeren. De uitspraken in verband met de niet-uitbetaalde premies zijn volledig van de pot gerukt”, luidt het in de open brief.

In die open brief gaat het in grote mate over de uitgaven van de bondscoach van de Belgian Tornados. Op die manier probeert de LBFA aan te tonen dat Borlée zelf geen held is wanneer het aankomt op de regeltjes te volgen. “Hij huurde 13 dagen lang een BMW voor in totaal 2.345 euro. Er werd eveneens 5.445 euro gespendeerd aan een aller-et-retour naar de Verenigde Staten”, aldus de LBFA in de open brief.

Borlée zou op financieel vlak niks tekortkomen bij de LBFA, aangezien zijn drie zonen over een profcontract beschikken en Borlée zelf kan rekenen op 7.500 euro per maand als zelfstandige.

“De familie Borlée heeft in totaal al meer dan 2 miljoen euro overheidsgeld als steun gekregen. Het doel van Jacques Borlée lijkt erop dat hij overheidsgeld wil versluizen naar zijn eigen rekeningen. Op die manier is het de belastingbetaler die opdraait voor zijn woekergedrag”, klinkt het fel.

Over de verdere samenwerking met Borlée lijkt het voorlopig erg duidelijk: “Hoe kan je met zo’n persoon blijven samenwerken, terwijl hij ons voortdurend in slechte papieren probeert te brengen. Het is onmogelijk om nog samen te werken met Borlée als trainer binnen de federatie.”

De volledige open brief van de LBFA kan u hier raadplegen.