De eerste medailles op het EK indoor in Glasgow zijn uitgedeeld. Het werd een mooie avond voor de Britten die in eigen huis vier van de negen medailles wegkaapten. Katarina Johnson-Thompson was veruit de sterkste in de vijfkamp. Laura Muir snelde tijdens de slotronde van de 3.000m weg van Konstanze Klosterhalfen. De Pool Michal Haratyk haalde het in het kogelstoten van de Duitser David Storl. Een kort overzicht.

Johnson-Thompson is een maatje te groot voor tegenstand

Het stond haast in de sterren geschreven dat Katarina-Johnson Thompson op vrijdagavond voor de tweede keer in haar carrière Europees kampioene in de vijfkamp zou worden. Na het hoogspringen leek die winst al een zekerheid, aangezien ze met 1m96 ruim beter deed dan haar landgenote Niamh Emerson. Dankzij een degelijke passage in het kogelstoten kon de Britse beginnen dromen van een WR in zaal. Daarvoor zou ze op niveau moeten verspringen (Johnson-Thompson heeft een PR van 6m93), maar met 6m53 bleef ze relatief onder de verwachtingen. Het blijft voorlopig dus bij dromen, waardoor Nataliya Dobrynska (5.013 punten in 2012) nog even op twee oren kan slapen. De 26-jarige Britse zou echter nooit in de problemen komen. Ze zou zelfs de 800m naar haar hand zetten in 2’09″13, goed voor een eindtotaal van 4.983 punten, 17 punten onder haar eigen Brits record. Haar tweede beste vijfkamp ooit in zaal en de vierde prestatie aller tijden.

 

View this post on Instagram

 

KJT = OMG . First gold of the Championships goes to @britishathletics’ @johnsonthompson #KJT #Glasgow2019 #athletics

A post shared by European Athletics (@europeanathletics) on


De Britten hadden nog een reden om te vieren, want het 19-jarige toptalent Emerson behaalde zilver na een zenuwslopende laatste rechte lijn in de 800m. Emerson zou al vallend de finish overschrijden, maar wel beloond worden met 4.731 punten. De beste prestatie ooit door een 19-jarige. Emerson was in 2018 goed voor een bronzen plak op de Commonwealth Games aan de Australische Gold Coast. In juli triomfeerde de Britse op het WK voor junioren. Een naam waar we absoluut nog van zullen horen dus. Het brons in de vijfkamp was weggelegd voor de Frans Ndama Solene, die met 4.723 punten een nationaal record neerzette. Vijf dames deden overigens beter dan 4.700 punten, wat slechts de tweede keer ooit is in de geschiedenis van de vijfkamp.

Muir voltooit eerste deel van haar ‘double-double’

Laura Muir loopt in Glasgow meer dan wie ook voor eigen volk. Muir, zelf een Schotse, doet zondagavond een gooi naar de Europese indoortitel op de 1500m. De kwalificaties stonden om 19u10 lokale tijd gepland, maar om 21u40 was er ook de finale van de 3.000m. Daarin ging Muir absoluut voor een verlenging van haar titel. De reeksen van de 1500m zouden echter geen probleem vormen. In de eerste van drie reeksen volgde Muir het tempo van de Roemeense Bobocea. In de slotronde zou Muir gecontroleerd overnemen en finishen na 4’09″29. Job done dus, maar vervolgens begon de rush met het oog op de finale van de 3.000m, waarin ze het tegen de Duitse Konstanze Klosterhalfen moest opnemen.


Klosterhalfen zou na de relatief trage openingskilometer het heft in handen nemen. Alleen Muir kon volgen. De strijd om het brons werd ook een Duits-Britse strijd tussen Alina Reh en Melissa Courtney. Courtney trok het laken naar zich toe in het tweede deel van de race. Iets wat voorin ook gebeurde, al wachtte Muir tot bij de bel om een verschroeiende demarrage te plaatsen. Een rondje in 28 seconden later was Muir afgescheiden de beste in 8’30″61, goed voor een kampioenschapsrecord. De 25-jarige Schotse legde het tweede deel van haar race af in 4’05, sneller dan haar reeksen van de 1500m dus. Klosterhalfen moest vrede nemen met het zilver in 8’34″06. Zondagavond kan Muir haar unieke ‘double-double’ realiseren, waardoor ze zichzelf zowel op de 3.000m als op de 1500m zou opvolgen.

Haratyk mag als eerste man zegevieren

Michal Haratyk was de eerste man in Glasgow die het zegegebaar mocht maken. De Pool verzekerde zich bij zijn eerste poging al van het goud door naar 21m65 te stoten. Daarmee verbeterde Pool zijn PR en zette hij ook de beste Europese prestatie van het seizoen neer. De Duitser David Storl en de Tsjech Tomas Stanek zetten met respectievelijk 21m54 en 21m25 wel seizoensbestes neer, maar Haratyk bedreigen was niet aan de orde.

 

View this post on Instagram

 

Poland’s shot put hero: @michalharatyk 🥇👏💪 . #Glasgow2019 #athletics #Poland

A post shared by European Athletics (@europeanathletics) on