Bashir Abdi en Koen Naert trokken vandaag naar het Nederlandse Schoorl voor een 10 kilometer op de weg. De Groet uit Schoorl Run fungeerde als Nederlands kampioenschap, waardoor het vooral een Nederlandse aangelegenheid was. Toch kaapten onze landgenoten de eerste twee plaatsen weg van onze Nooderburen. Abdi won zijn eerste wedstrijd van het jaar in een tijd van 28’07, meteen goed voor een parcoursrecord. Naert werd tweede in 28″36.

Ook in Nederland viel er vandaag heel wat regen uit de lucht. Toch hield het onze landgenoten niet tegen om af te reizen naar het Noord-Hollandse dorpje. Bashir Abdi, die vandaag 30 kaarsjes mocht uitblazen, leek op een rozen wolk te zitten. Al na 1 kilometer verkoos hij het hazenpad, waardoor hij vervolgens nog 9 eenzame kilometers mocht afhaspelen. Het belette hem niet om nog stevig door te trekken en zo te finishen in een tijd van 28″07. Deze tijd betekende niet alleen een nieuw persoonlijke besttijd voor Gentenaar, maar was eveneens goed voor een verbetering van het parcoursrecord met bijna een halve minuut. De vice-Europese kampioen op de 10.000 meter van afgelopen zomer bewijst zo dat hij zowel op de piste als op de baan deze afstand meester is.

Iets verderop hadden Koen Naert en de Nederlandse Michel Butter hen al snel na het startsignaal weten afscheiden van de overige tegenstanders. Halfweg koers ging ook Naert voor de solo. Hij versnelde waardoor Butter moest passen. De Europese kampioen op de marathon snelde zo naar een nieuw persoonlijk record van 28″36 waarmee hij ruimschoots voor Butter finishte, die zo derde werd in 28″54. Butter kroonde zich wel tot nationaal kampioen.

Niet alleen op de 10 kilometer kwamen landgenoten aan de bak, ook op de halve marathon deed een landgenoot het meer dan voortreffelijk. Michael Brandenbourg liep naar de winst in 1u07:02.

Bartha net te sterk voor Nederlandse Krumins

Bij de vrouwen waren alle ogen gericht op de Nederlandse Susan Krumins. Zij kon met Meraf Bartha echter rekenen op sterke tegenstand uit Zweden. Het duo ging al snel in de aanval en konden zelfs de aansluiting maken bij enkele mannen. Onder meer Jasmijn Lau kon op korte afstand volgen, maar kwam op geen enkel moment in de buurt van het leidersduo. De twee dames bleven samen tot op 300 meter van het einde waardoor het op een sprint uitkwam. Krumins moest haar kopwerk bekopen en zag Bartha in de laatste meters voorbijsnellen. Bartha won zo in 31″09. Krumins kwam twee seconden later over de finish, maar werd wel nationaal kampioene. Kim Dillen vervolledigde het podium dankzij haar 33’50.