De beste Europeanen en Amerikanen zullen begin september voor het eerst sinds lang een onderlinge clash uitvechten. Dit nieuwe evenement komt overgewaaid uit de golfwereld waar tweejaarlijks de ‘Ryder Cup’ wordt georganiseerd tussen de twee continenten. Elk continent mag vier atleten per discipline afvaardigen die het tegen elkaar opnemen en zo punten sprokkelen voor hun werelddeel.

Elke vier jaar staat de Continental Cup op het programma waarbij twee atleten per continent het tegen elkaar opnemen. Afgelopen zomer waren het de Verenigde Staten die met de winst gingen lopen. Tijdens de Continental Cup mogen echter ook Afrika en Azië-Oceanië meestrijden. Gisteren kondigde de Europese atletiekfederatie een nieuw evenement aan waarbij enkel Europa en de Verenigde Staten de degens zullen kruisen. Het is al sinds 1960 geleden dat de twee continenten nog eens rechtstreeks tegenover elkaar stonden

De gloednieuwe clash wordt verspreid over twee dagen en zal doorgaan op 9 en 10 september 2019 in Minsk (Wit-Rusland). In aanloop naar het WK in Doha is dit een uitgelezen kans voor de geselecteerde atleten om zich te meten met de betere atleten. Alle werp- en springnummers zullen aan bod komen. De loopnummers omvatten alle afstanden tot en met de 3000m steeple, met uitzondering van de 4x400m. Aangezien de Olympische Spelen een mixed 4x400m op het programma heeft staan, moet de reguliere 4x400m wijken voor een mixed medley relay tijdens dit evenement. Dit houdt in dat één man en één vrouw elk 200m afwerken, vervolgens loopt één vrouw 600m om tenslotte één man op pad te sturen die 800m moet afwerken. Als extraatje kunnen de deelnemers een aardig centje verdienen aan dit evenement om ook de interesse van de topatleten te vergroten.