De senioren mannen zorgden tijdens de Structabo CrossCup in Roeselare voor het nodige spektakel. Robin Hendrix etaleerde zijn goede vorm door het zijn teamgenoot Isaac Kimeli knap lastig te maken. Lander Tijgat, Dame Tasama en Michael Somers moesten de rol lossen in de slotronde. Dat vijftal mag zich opmaken voor het EK in Tilburg. Jeroen D’hoedt werd zesde op 26″ van winnaar Kimeli, maar voor hem is er geen ticket richting Tilburg. Hieronder laten we de heren aan het woord.

Robin Hendrix leek een superdag te hebben in Roeselare. De voor de verandering droge omloop in Roeselare was het ideale parcours voor de revelatie van vorige winter. De 23-jarige atleet trekt met de nodige ambitie naar het EK veldlopen. Vorig jaar werd de man van OEH nog achtste op het EK veldlopen bij de beloften.

“Het wedstrijdverloop was ideaal voor mij. Het ging relatief traag in de aanvangsfase, wat in mijn voordeel speelde. Op het einde kon ik beroep doen op mijn pistesnelheid. Dat zo’n kanon als Isaac voor me finisht, doet alleen maar deugd. Ik heb mezelf in enige zin verrast met mijn eigen prestatie, aangezien ik me minder had ingeschat. In Tilburg wil ik die vorm verzilveren. We beschikken over een ongelooflijk sterk vijftal. Als Belgen mogen we absoluut met ambitie naar Nederland afzakken. Het parcours zal zwaar zijn, maar daar trek ik me weinig van aan. Ik hoop bij de beste 15 atleten te finishen”, vertelde Hendrix.

Lander Tijtgat werd net zoals in Mol de derde Belg. Alleen verving Hendrix in dit geval Dame Tasama, die als vierde over de finish zou komen. Tasama is een gelukkige atleet, aangezien hij voor het eerst mag aantreden in de Belgische kleuren in Tilburg. Tijtgat, vorig jaar goed voor een 13de plaats op het EK, merkte op dat de afwezigheid van Soufiane Bouchikhi te voelen was tijdens de race.

Lander Tijtgat aan de leiding tijdens de manche in Roeselare – Foto: Peter Wagemans

“Het was een geheel ander wedstrijdverloop dan in Mol, maar ook in vergelijking met vorig jaar in Roeselare. Toen bliezen velen zich op door Soufiane bij te benen. Dit jaar leek het alsof er van mij initiatief werd verwacht. Dat heb ik met momenten gedaan, maar ik ben ook ten alle tijde attent gebleven. Ik wou namelijk niet het werkpaard worden dat op het einde zou bedankt worden voor de bewezen diensten. De laatste prik van Robin deed plots erg veel pijn, waardoor ik toch de rol moest lossen. Daarna heb ik me zo goed mogelijk proberen focussen op mijn eigen race, zonder te weten dat Dame nabij was. Ik heb bewust niet achterom gekeken. Qua vorm durf ik zelfs te stellen dat ik beter ben dan vorig jaar. Daarbij moet ik echter nuanceren dat ik daarom niet meteen 13de word. Het kan evengoed zijn dat ik 20ste word, of beter doe. Ik mik alvast op de top 20. Het parcours is ook een wereld van verschil in vergelijking met Samorin. De paardenrenbaan ruimt plaats voor échte cross met heuveltjes, zand, modder en slijk. Zo van dat slijk waardoor je 2km/u trager gaat lopen”, verklaarde de poulain van Raymond Van Paemel.

Michael Somers was op papier het grote vraagteken, aangezien de man van LYRA slechts dinsdag terugkeerde uit de Verenigde Staten. Acht dagen voor Roeselare nam hij nog deel aan het NCAA-kampioenschap. Hij werd er 57ste. Somers, die vorig jaar een superdag had tijdens de selectiecross, hield goed stand en mag zich opnieuw opmaken voor een EK.

“Na mijn thuiskomst dinsdag heb ik zo goed mogelijk proberen rusten en slapen. Om echt van een jetlag te spreken… Goh dat vind ik wat overdreven. Al werd ik wel vaak wakker ’s nachts, dus misschien toch een beetje (lacht; red.). Tussen de race in de Verenigde Staten en Roeselare was een immens verschil. Zeker qua start. Ik draaide als 40ste de heuvel op met 2’45 op mijn Polar na welgeteld 1 kilometer. Nu kon ik opbouwen en in de koers groeien. Als atleet hoop je uiteraard dat het ergens een beetje uiteenvalt. Daarom heb ik ook initiatief proberen nemen waar mogelijk. Op het einde viel alles in zijn plooi, daar voelde ik toch het verschil tussen mijn frisse wedstrijd van acht dagen eerder en de vermoeidheid van de race. Het niveau ligt in België erg hoog en we beschikken over een superteam”, aldus Somers.

Pieter-Jan Hannes vergeleek Somers in een interview met Jerry Van Den Eede. Van Den Eede was tot twee maal toe de killer van onder meer Tom Van Hooste en andere toppers in het begin van deze eeuw in Roeselare.

“Eerlijk gezegd kan ik me wel vinden in die vergelijking. Ik heb namelijk horen zeggen dat het een heel toffe kerel is (lacht; red.)”, voegde Somers toe.

Geen plaatsje voor D’hoedt

Jeroen D’hoedt – Foto: Golazo

Jeroen D’hoedt kende minder succes. Ondanks zijn zesde plaats en een achterstand van 26″ mag de atleet zich voorlopig niet opmaken voor het EK in Tilburg. Na afloop van zijn race in Roeselare klonk D’hoedt wel opgetogen door de grote stap die hij opnieuw had gezet. De atleet van CABW kan wel nog opgeroepen worden als reserve voor de Mixed Relays.

“In vergelijking met Mol is het stukken beter. Zesde ja, dat is eigenlijk héél goed als je ziet waar ik een paar maanden geleden stond, maar op die manier heb je het EK-lot niet in eigen handen. Dat is frustrerend. Ik blijf rustig verder werken met het oog op de rest van het seizoen. Het is erg jammer dat het parcours in Roeselare er zo goed beloopbaar bij lag, anders had ik me nog een stuk meer in mijn sas gevoeld. Zeker gezien het feit dat Tilburg pas echt een zwaar parcours wordt”, vertelde D’hoedt.