Op het EK in Tilburg komen maar liefst drie senioren vrouwen in actie. Naast de in Roeselare oppermachtige Nina Lauwaert krijgen ook Hanna Vandenbussche en Imana Truyers een kans om zich op internationaal niveau te bewijzen. Beide dames kwamen vorig jaar al in actie op het EK, maar hadden achteraf het gevoel dat het beter kon. Die mogelijkheid doet zich op 9 december voor in het Safaripark De Beekse Bergen. Hieronder laten we hen aan het woord.

Hanna Vandenbussche koos in Roeselare voor een andere aanpak dan tijdens de Structabo CrossCup-manche in Mol. Vandenbussche ging behouden van start en schoof stelselmatig op. In de laatste ronde haalde ze Sofie Van Accom bij, maar Van Accom rekende op haar sprint. De derde stek van Vandenbussche gaf echter het nodige vertrouwen bij de poulain van Veerle Dejaeghere.

“Ik heb zeker verstandiger gelopen dan in Mol, al hoopte ik stiekem nog dat ik Sofie zou kunnen voorblijven. Zij heeft dat eindschot. Bovendien verdient ze een pluim voor de manier waarop ze haar koers heeft gelopen. Ik ben heel tevreden dat we als team naar Tilburg trekken, aangezien Imana (Truyers; red.) het ook echt verdient. Vorig jaar heb ik niet kunnen tonen wat ik kon op het EK. Dat wil ik nu anders aanpakken. Het zware parcours in Tilburg speelt alvast in mijn voordeel. Tijdens mijn race heb ik vaak aan Louise Carton gedacht, aangezien we haar echt wel missen in onze categorie. Als je terugdenkt aan bepaalde manches waarin zij ongenaakbaar was, dan wringt het dat ze er niet bij kan zijn in Tilburg”, klonk het bij Vandenbussche.

Van Accom haalde het in de sprint van Vandenbussche. De atlete van ACHL nam ook de leiderstrui over van Imana Truyers, mede door het behalen van de volle buit tijdens de tussensprint na één ronde. Van Accom had echter eerder al laten weten dat haar voorkeur naar de Mixed Relays uitging. In die ploeg krijgt ze het gezelschap van Elise Vanderelst, Pieter-Jan Hannes en Ismael Debjani.

“Ik ben op voorhand gevraagd door de federatie of ik een bepaalde voorkeur had in verband met een individuele deelname, of een deelname met de Mixed Relays. Vorig jaar heb ik daar anders over beslist. Dit jaar kies ik resoluut voor de Mixed Relays, aangezien de kans om hoger te eindigen groter is in deze discipline. Het blijft natuurlijk moeilijk aangezien ik zeker een goede dag had hier en ik ook aandacht voor het lange werk heb behouden. De federatie geeft ook heel wat jongeren de kans om deel te nemen in Tilburg, wat hun motivatie alleen maar kan vergroten”, aldus Van Accom.

Voor Imana Truyers werd het bang afwachten na haar vierde plaats in Roeselare. Gelukkig toonde de atlete van CABW zich in Mol als beste Belgische, waardoor de federatie niet anders kon dan Truyers in de selectie op te nemen.

“De bedoeling is uiteraard om revanche te nemen op mijn prestatie van Roeselare. Ik zal en moet beter kunnen dan wat ik heb laten zien. In tegenstelling tot andere jaren lag het er overigens erg droog bij, terwijl ik net van een goede moddercross houd. Het EK wordt een wedstrijd over acht kilometer en daar heb ik me ook op voorbereid. Ik ben tuk op een goede prestatie in Tilburg en vind het bovendien erg fijn om ook als ploeg naar Nederland te mogen afzakken binnen twee weken”, vertelt Truyers.