Zondag trekt de Belgische veldlooptop naar West-Vlaanderen om de tweede individuele manche te betwisten van de Structabo CrossCup. In Roeselare kruisen onze veldlopers de degens met het oog op een eventuele EK-selectie. Wij wikken en wegen per categorie de kansen van de toppers in het veld. We vatten onze voorbeschouwingsweek aan met de junioren. 

Deswaef op eenzame hoogte

De spanning bij de junioren vrouwen lijkt op papier zoek, aangezien Mathilde Deswaef er met kop en schouders bovenuit steekt. De atlete van WS had tijdens de manche in Mol maar liefst 20” voor op haar eerste achtervolgster, namelijk Febe Triest. Voor onder meer Justine Tinck, die onlangs de samenwerking met Tim Moriau en het Olympic Running Team stopzette, en Paulien Nelissen lijkt het EK voorlopig ver weg. Al kunnen beide dames het tegendeel bewijzen in Roeselare. 

“De trainingen gaan elke week een beetje beter, dus hoop ik zondag nog beter te presteren dan in Mol. Ik hoop net als vorig jaar in Roeselare op niveau te zijn. Ik verwacht dat iedereen goed wil zijn. Aangezien het EK in Tilburg is, denk ik dat het mogelijk moet zijn om als ploeg naar Nederland af te zakken. Febe Triest en Katinka Bassleer zijn twee namen om naar uit te kijken als het van mij afhangt. Ik heb alvast veel zin om mijn crosspikes opnieuw aan te binden”, klinkt het bij Deswaef.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]
Nelissen en Deswaef op het EK vorig jaar – Foto: Jeroen De Meyer

Resultaten Samorin 2017

Paulien Nelissen 60ste

Mathilde Deswaef 61ste

[/box]

Van de Velde op papier ongenaakbaar, wat met een eventuele ploeg?

Twee van de vijf deelnemers aan het EK van vorig jaar maken ook kans om in Tilburg in actie te komen. Tim Van de Velde is de torenhoge favoriet. De atleet van DUFF moest in Mol verstek geven door een probleem aan de knie, maar is er absoluut op gebrand om beter te doen dan zijn 11ste stek van vorig jaar. Of de achtste van het WK voor junioren op de 3.000m steeple ook vergezeld zal worden door andere junioren zal afhangen van de verschillen die in Roeselare gemaakt worden.

Tim Van de Velde – Foto: Golazo

Lucas Da Silva kwam vorig jaar sterk voor de dag in Roeselare, maar kwam op het EK toen niet verder dan een 73ste plaats. Het parcours in Tilburg is meer op het lijf van de atleet van RFCL geschreven, waardoor hij een kandidaat is voor het team. De beste Belg in Mol was Guillaume Grimard van DCLA. Grimard won ook met zijn club de Structabo CrossCup Relays. Rayan Vanderpoorten van KAAG etaleerde zijn goede vorm aan het Zilvermeer door op 20” te finishen van Grimard. De deelname van 800m-specialist Pieter Sisk is onzeker, maar zou de doorslag kunnen geven om al dan niet een ploeg te sturen. Sisk liep de afgelopen weken alleen maar de Relays en de korte cross in Mechelen. Thomas Vanoppen is een relatief nieuwe naam, maar kan wel eens een taaie klant worden. Dat bewees hij alvast afgelopen zomer, maar ook op de korte cross in Mol én tijdens enkele wegwedstrijden.

”Ik hoop in Roeselare zo dicht mogelijk bij de winnaar te eindigen om zo een gooi te doen naar het EK. Ik denk dat ik de voorbije weken heb laten zien dat ik een degelijke vorm te pakken heb. Hopelijk kan ik die vorm verzilveren zondag. Het zou mooi zijn om als team naar Tilburg te trekken. Dat zal uiteraard afhangen van het wedstrijdverloop”, aldus Grimard.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]
John Heymans, Tim Van de Velde en Dries De Smet op het EK veldlopen in 2017 – Foto: Jeroen De Meyer

Resultaten Samorin 2017

Tim Van de Velde 11de

Dries De Smet 16de

John Heymans 24ste

Ziad Audah 53ste

Lucas Da Silva 73ste

[/box]