Op het BK halve marathon in Wevelgem was gisteren niemand opgewassen tegen Koen Naert en Hanne Verbruggen. Naert, in volle voorbereiding op de marathon van New York (5/11), snelde op reserve richting 1u06:09. Verbruggen wist op haar beurt Eva Galle al vrij snel van zich af te schudden en soleerde naar de overwinning in 1u18:05.

De Belgische kampioenen op de halve marathon

Een halve marathon voor eigen volk kon Koen Naert moeilijk aan zijn neus laten voorbijgaan. Al vrij snel koos de RESC-atleet het ruime sop, de strijd om de overige podiumplaatsen was een stuk spannender. Gerd Devos haalde in het slot van de wedstrijd Stijn Fincioen nog terug, zij kruisten respectievelijk na 1u08:37 en 1u08:41 de eindstreep.

Bij de vrouwen voerde Hanne Verbruggen net als Naert al vrij snel de forcing. Dichtste concurrente Eva Galle liep een verdienstelijke tweede wedstrijdhelft om uiteindelijk op 1’20” van de winnares binnen te komen. Virginie Van Droogenbroeck legde ruim een minuut later beslag op de bronzen medaille.

“We hebben niet specifiek getraind voor deze halve marathon”, steekt Hanne Verbruggen van wal. “De wedstrijd werd tot in de puntjes georganiseerd en dat heeft mij en mijn trainer Frans Mattens overtuigd om aan de start te verschijnen. Ik wist niet wat ik kon verwachten bij mijn debuut op deze afstand, maar over de conditie mag ik alvast niet klagen. ” Na de uitsluiting op het BK 10 kilometer wilde de 24-jarige leerkracht biologie absoluut iets bewijzen. “Ik zag de wedstrijd een beetje als revanche en wilde vandaag graag de puntjes op de i zetten. Iets over halfweg koos ik mijn eigen tempo en ik heb ervan kunnen genieten. Jullie zullen me dus zeker nog terugzien op de halve marathon, maar eerst leg ik de focus op het veldloopseizoen waar ik ook een goeie beurt wil maken. “