De 15de editie van de Adecco Brussels Ekiden werd er een om in te kaderen. Een aangename najaarszon verwende de lopers op en rond het Koning Boudewijnstadion. De winst bij de mannen ging zoals verwacht naar het Willsports.be Pro Team van onder meer Isaac Kimeli en Simon Debognies. Bij de vrouwen ging de winst naar The Yellow Armada. Het team met Sofie Van Accom en Nina Lauwaert als prominenten liep naar een nieuw Belgisch record.

De Adecco Brussels Ekiden is intussen de vaste afspraak voor heel wat Belgische toppers om een eerste keer de benen te prikkelen met het oog op het nakende winterseizoen.

De start van de 15de editie van de Adecco Brussels Ekiden met voorin Robin Hendrix en Tim Van de Velde – Foto: Golazo

Het Olympic Running Team kwam aan de start onder de naam van Willsports.be. Het Willsports.be Pro Team kon rekenen op startloper Robin Hendrix, die zijn team meteen in een zetel bracht door met een ruime voorsprong als eerste de tasuki door te geven aan zijn teamgenoot Dorian Boulvin. Bij de vrouwen toonde Hanne Verbruggen dat haar Yellow Armada zeker een gooi zou doen naar het Belgisch record op de Ekiden bij de vrouwen.

Bij de mannen zouden het Saucony Team, met Nick Van Peborgh in een glansrol en het Willsports Pro Team, met een beresterke Simon Debognies, haasje-over spelen. De Yellow Armada-trein bij de vrouwen denderde ondertussen voort. Het Belgisch record kwam in zicht. Nina Lauwaert, onlangs nog goed voor de tweede prestatie aller tijden op de halve marathon in ons land, knalde over het parcours.

Slotloopster Sofie Van Accom zette de kers op de taart door haar team naar 2u28:49 te loodsen. Nooit eerder dook een Belgisch vrouwenteam onder 2u30 op een Ekiden. “Ik had op voorhand wat twijfels over het record, omdat ik nog maar anderhalve week de training hervat heb. Mijn ploeggenotes geloofden echter meer in een goede afloop. We hebben vandaag getoond dat we in de breedte over een sterke ploeg beschikken. De sfeer en de aankomst in het Koning Boudewijnstadion maken van dit event een fantastisch event”, liet van Accom aan de organisatie weten.

Bij de mannen stond er uiteindelijk toch geen maat op het Willsports Pro Team met slotloper Isaac Kimeli. Met 2u07:51 bleef het team een kleine minuut boven het Belgische record. De tweede stek ging naar Saucony. Zij eindigden met 2u08:08 op een handvol seconden van de winnaars, die voor de vierde opeenvolgende keer het zegegebaar mochten maken. “Het is spannend geweest van de start tot en met de finish. Ik heb zelfs even voor ons vel gevreesd, maar dankzij ons sterk team lukte het toch. Volgend jaar komen we terug voor de vijfde winst op rij”, aldus Kimeli aan de organisatie.

Sofie Van Accom – Foto: Golazo

Het eerste clubteam werd ROBA, hier omgedoopt tot de Racing ROBA Armada. Slotloper Kevin De Kerpele loodste zijn team naar de derde plaats in de totaalstand met 2u14:49. Bij de vrouwen haalden de dames van VOLH het in een tijd van 2u56:09.