Bashir Abdi zal vanaf oktober niet langer begeleid worden door Tim Moriau. De Gentse atleet stapt over naar de Brit Gary Lough, die momenteel onder meer Mo Farah begeleidt. In het verleden coachte Lough ook zijn vrouw Paula Radcliffe naar het wereldrecord op de marathon bij de vrouwen. Moriau blikt tevreden terug op zijn korte, maar mooie samenwerking met Abdi.

“In september van vorig jaar heeft Bashir me gecontacteerd met de vraag of ik hem zou willen begeleiden tijdens wat zijn laatste zomerseizoen zou worden. Zijn grote droom was om een medaille in de wacht te slepen op een internationaal kampioenschap. Daarna zou hij definitief de overstap maken naar de marathon met het oog op de Olympische Spelen van 2020 in Tokio”, vertelt Moriau. 

“Na een goed gesprek in Gent hebben we toen besloten om te gaan voor dat doel. De eerste maanden onder mijn vleugels bestonden voornamelijk uit het aanscherpen van de basisconditie. Blessurevrij blijven was daarbij onze prioriteit. In januari trok hij dan naar Ethiopië voor een lange voorbereiding met het oog op zijn eerste marathon. In Ethiopië kon Bashir rekenen op de begeleiding van Gary Lough, die onder meer Mo Farah naar successen loodst tijdens zijn tweede carrière. Het marathondebuut van Bashir ging gepaard met brute pech bij de start door die valpartij, maar zijn tijd van 2u10:46 mag gerust zeer sterk genoemd worden”, gaat de trainer voort.

Bashir Abdi na zijn debuut op de marathon – Foto: NN Running Team

“Zijn debuut werd gevolgd door enkele rustige weken. Die rustige periode werd op zijn beurt gevolgd door een hoogtestage in Sankt-Moritz, waar Bashir zijn vorm gestaag omhoog ging. Hij kon tijdens die stage rekenen op het gezelschap van het Olympic Running Team, wat hem alleen maar ten goede kwam. Van Sankt-Moritz ging het naar Heusden-Zolder voor de Nacht van de Atletiek, waar Bashir in tegenstelling tot andere jaren nog niet aan het pieken was. Het EK lag nog net iets te ver om al te gaan schitteren. Toch snelde Bashir naar 13’19, waardoor we wisten dat hij absoluut klaar was om te schitteren in Berlijn”, aldus de trainer van onder meer Isaac Kimeli en Simon Debognies.

“Na afloop van de Nacht keerde hij terug naar Sankt-Moritz om er de laatste hand te leggen aan zijn voorbereiding richting Berlijn. Hij kon tijdens die laatste twee weken op hoogte rekenen op de steun van het team van zijn boezemvriend Mo Farah rekenen. Op het EK vielen de puzzelstukjes in elkaar. Dankzij een race die nagenoeg perfect was qua tactiek behaalde hij waarvoor hij gekomen was: een internationale medaille. Het werd een zilveren plak, met een gouden randje. Zijn droom ging in vervulling”, beschrijft Moriau. 

Bashir Abdi – Foto: Jeroen De Meyer

“De week na het EK ging de riem er even af. Vervolgens werkten we samen toe naar de Memorial Van Damme. De laatste trainingen in Gent deden het beste verhopen. Tijdens een geniale 5.000m liep Bashir naar een nieuw PR en de derde Belgische prestatie aller tijden. Door die knalprestatie zou het een moeilijke knoop worden om door te hakken in verband met zijn afscheid van de piste. Twee dagen na de Memorial zijn we samengekomen om het over de toekomst te hebben. Het was vanaf het begin de bedoeling om volledig over te stappen naar de marathon in 2019. Die overstap zou gepaard gaan met een trainerswissel. Zijn sterkste zomerseizoen ooit maakte van die beslissing geen sinecure. Het oorspronkelijke plan bleek echter, na overleg, voor Bashir het beste plan”, vertelt de 30-jarige trainer. 

“Vanaf oktober 2018 zal ik dus niet langer Bashir coachen. Hij zal vanaf dan aansluiten bij de trainingsgroep van Mo Farah. Naast die trainingsgroep kan hij ook ten volle genieten van de ondersteuning die hij krijgt van het NN Running Team, waarvan hij sinds de marathon van Rotterdam deel uitmaakt. Ik heb enorm genoten van de samenwerking met Bashir. Topatleten zijn nooit gemakkelijk, maar ik heb naast een schitterende atleet ook een even schitterende persoon leren kennen. Hij is het schoolvoorbeeld van doorzettingsvermogen en menselijkheid. Ik twijfel absoluut niet aan het feit dat hij er zal staan in Tokio en niet om een bijrol te vertolken. Als Bashir advies zou willen, dan zal hij dat steeds van mij krijgen.”, besluit Moriau. 

Wie is Gary Lough? 

Gary Lough was zelf een meer dan verdienstelijk atleet. Met een PR van 3’34”76 op de 1500m als uitschieter. Zijn beste prestatie ooit op een kampioenschap is zonder twijfel zijn negende plaats op het WK in Göteborg van 1995. Daarna kreeg de Brit af te rekenen met zware knieproblemen, wat dan weer resulteerde in de overstap van atleet naar coach. 

Met Paula Radcliffe, ook diens vrouw, kende hij zijn grootste successen. Ondanks een fel besproken trainingsaanpak, met hoogtes en laagtes qua resultaten, verpulverde Radcliffe meermaals het WR op de marathon. Haar 2u15:25 tijdens de London Marathon van 2003 blijft legendarisch. 

In oktober 2017 brak Mo Farah met Alberto Salazar en het bijhorende Oregon Project. De Britse superster keerde terug naar het Verenigd Koninkrijk en begon bij Lough aan het tweede luik van zijn carrière: de marathon. Dat deed Farah met succes tijdens de London Marathon, waarin hij derde werd in een nieuw Brits record van 2u06:22. Begin oktober valt Farah het Europees record van 2u05:48 van de Noor Søndre Nordstad Moen aan tijdens de marathon van Chicago. 

Mo Farah – Foto: Erik Van Leeuwen

Op het EK in Berlijn spraken we kort met Lough. Hij had alleen maar lovende woorden over voor onze landgenoot: “Bashir kan op termijn onder 2u08 duiken op de marathon. Daarmee ga je geen Marathon Major winnen, maar op kampioenschappen kan je uit de voeten met zo’n PR. Hij is enorm gedreven en is absoluut niet bang om af te zien. Hij zal het ver schoppen op de marathon. Daar ben ik zeker van.”

Normaal gezien komt Abdi niet meer in actie op de piste. Als dat al het geval zou zijn, dan is het als voorbereiding op een ander doel.