Ismael Debjani heeft op de ISTAF in Berlijn uitgepakt met een topchrono op de 1500m. De 27-jarige atleet van CABW snelde in een stevig deelnemersveld naar de derde plaats in een chrono van 3’34″40. Die tijd is goed voor de derde prestatie aller tijden in ons land.

Debjani beleefde een opmerkelijke zomer met een moeilijk begin, maar een sterk slot, zoals hij vandaag liet zien in Berlijn. Het is overigens niet het eerste succes van onze landgenoot op de blauwe piste van het Olympisch stadion. Op het EK van begin augustus werd de Belgische recordhouder op de 1500m nog achtste in de finale van die afstand.

Afgelopen woensdag liep Debjani nog naar de beste Belgische jaarprestatie op de eerder ongebruikelijke 1000m. Hij liet de klok in Ninove na 2’18″92 stoppen. De beste Belgische jaarprestatie op de 1500m had hij al op zak met 3’35″71 vanop de Diamond League Meeting in Parijs. Daar knabbelde hij vandaag bijna anderhalve seconde af.

Het Belgische record van 3’33″70 kwam net niet in gevaar in Berlijn. In het verleden liepen alleen Debjani zelf en Christophe Impens sneller dan 3’34″40. Enkele grote namen moesten hun meerdere erkennen in de Belgische recordhouder. Ondere andere Nick Willis en Abdelaati Iguider finishten in het zog van onze landgenoot.

De winst op de 1500m tijdens de ISTAF ging naar de Keniaanse heer en meester van afgelopen zomer, Timothy Cheruiyot. Cheruiyot maakte het verschil in de laatste ronde en klokte af na 3’32″37. Afgelopen donderdag was de Keniaan ook al goed voor de eindwinst in de Diamond League.