De 33-jarige Robert Harting heeft gisteren zijn laatste discus geworpen. De Duitser was jarenlang actief aan de absolute top van de atletiek, maar houdt er nu mee op. Hij werd drie maal wereldkampioen, twee maal Europees kampioen en ook één keertje olympisch kampioen.

Zoek volgend jaar niet meer naar de naam Robert Harting in het discuswerpen. De Duitser gooide gisteren voor de laatste keer en nam afscheid van het publiek op de ISTAF meeting in Berlijn. De drievoudige wereldkampioen zag wel zijn zes jaar jongere broer Christoph, die in 2016 de olympische titel binnenrijfde, voor zich eindigen met een worp van 65m67. Voor de afscheidnemende Harting werd het met 64m95 een tweede plaats.

Robert Harting na zijn tweede wereldtitel. – Foto: Wikimedia Commons

Robert Harting was niet de eerste de beste discuswerper. Elf jaar geleden toonde hij zich al op het WK, toen hij tweede werd. Het vervolg kennen we allemaal. Hij kroonde zich in Londen tot olympisch kampioen en mocht zelfs drie keer de gouden medaille ontvangen op een WK.

De populariteit had Robert Harting vooral te danken aan zijn uitbundige vieringen. Iedereen herinnert zich vast nog dat de discuswerper over de hordes ging lopen na de gewonnen olympische titel in Londen. Ook zijn truitjes werden aan flarden gescheurd na een zoveelste wonderbaarlijke prestatie. Van 2010 tot 2013 was de Duitser maar liefst 35 competities lang onverslaanbaar.

Ook naast de piste heeft Robert Harting het hart op de juiste plaats. Zo weigerde hij zijn nominatie voor de titel Atleet van het Jaar, omdat hij niet samen met veroordeeld dopeur Justin Gatlin op de lijst wou staan. Het tekende hem in zijn strijd tegen doping in de atletiek.

De ISTAF stond uiteraard niet alleen in het teken van het afscheid van Robert Harting. Zo liep de Zuid-Afrikaanse Caster Semenya naar een beste wereldjaarprestatie op de 1000m met een tijd van 2’30″70. Ismael Debjani liep daarnaast een topchrono op de 1500m.