Af en toe laten onze journalisten het klassieke verslag of de objectieve analyse van het EK in Berlijn even voor wat het is, en wordt er plaats gemaakt voor een kijkje achter de schermen of in de hoofden. U leest het in onze vaste column, Checkpoint Atni.

Kevin Mayer is 26 jaar en lijkt de enige meerkamper te zijn die de komende jaren in de buurt van de buitenaardse scores van Roman Sebrle en Ashton Eaton zou kunnen komen. Al heeft de Fransman nog wat werk voor de boeg als hij de derde man in de geschiedenis wil worden die meer dan 9.000 punten weet te behalen. Zijn huidig PR bedraagt 8.834 punten.

In Berlijn ging Mayer alvast op zoek naar een resultaat, aangezien hij dit jaar nog geen tienkamp afwerkte. Half gewonnen is uiteraard goed begonnen. Dat zal Mayer gedacht hebben na zijn 100m waarin hij in tegenstelling tot zijn concurrenten wél over de piste vloog, al dan niet letterlijk zoals u hieronder kan zien. Op die manier verbeterde hij zijn PR met twee honderdsten naar 10”64. De weg naar 8.900 punten leek ingezet, maar daarover besliste het lot anders.

Kevin Mayer (centraal) – Foto: Jeroen De Meyer

In het verspringen nam de 26-jarige meerkamper namelijk risico’s, veel risico’s zo zou niet veel later blijken. Zijn eerste en tweede poging gingen ver, maar Mayer zijn sprong werd telkens gevolgd door een rode vlag. Een ‘doordeweekse’ meerkamper speelt dan relatief op safe om toch zeker een score neer te zetten. Mayer die denderde gewoonweg over de aanloopstrook alsof zijn leven ervan afhing. Met alle gevolgen van dien. Een derde rode vlag ging de lucht in. Tranen leken in de maak. Tranen vloeiden, de zandbak werd net geen modderpoel. De kansen van de gedoodverfde winnaar gingen in rook op.

“Dit is sport. Ik wou mezelf 100% geven en dat heb ik gedaan. Ik baal niet voor wat ik hier heb laten zien. Ik baal dat er hier een groot aantal mensen zijn om mij aan te moedigen. Ik kwam in mijn drie pogingen telkens in de buurt van 8 meter. Op safe spelen en 7m30 behalen… Dat ligt gewoonweg niet in de aard van mijn karakter. Om grote prestaties te leveren moet je risico’s nemen”, aldus Mayer. Of hoe een grote atleet een grootse prestatie wil neerzetten en zo alles op het spel zet.

De overige Fransen in de tienkamp kwamen in hetzelfde scenario terecht, ondanks dat zij niet de druk van grootse verwachtingen hoefden te trotseren. Een bovenaardse kracht moeide er zich ongetwijfeld mee.

Kevin Mayer XXX
Romain Martin XXX
Ruben Gado XXX

En ik maar denken dat die Fransen slechts twee kussen gaven.

Op naar een tienkamp zonder torenhoge favoriet, waarin er dus meer ruimte voor suspense is. Martin en Gado hebben er overigens niet de brui aan gegeven na hun triple X. Het Franse trio, dat herleid is tot een duo, gaat voort op hun elan. De genadeloze 0 bij het verspringen prijkt echter naast hun naam.

Quinten Lafort