Isaac Kimeli verkeert al weken in bloedvorm. Eerder dit seizoen was de 24-jarige atleet al goed voor de EK-limiet op de 1500m en 5.000m. In beide afstanden verbeterde hij zijn PR meermaals naar respectievelijk 3’37″05 en 13’21″09. Vandaag deed hij in het Franse Marseille een laatste gooi naar een snelle 1500m, om vervolgens een trainingsblok aan te vatten met het oog op het EK in Berlijn. Kimeli kon, ondanks een te traag wedstrijdverloop, wederom tevreden zijn met een nieuw PR.

In Marseille kwam onze landgenoot onder andere de Brit Charlie Grice en het Franse enfant terrible Mahiedine Mekhissi tegen. Na 1500m zou Grice het van Kimeli halen. Van een PR voor Kimeli leek tot 400m van de finish absoluut geen sprake. Na 1000m kwam het groepje door na 2’29, waardoor de slotronde verschroeiend snel zou moeten worden om ook maar in de buurt van 3’40 te komen. De laatste 500m werd dan ook knotsgek. Kimeli zou die afhaspelen in om en bij de 67 seconden, waardoor hij na 3’36″51 over de finish kwam. Grice deed drie honderdsten beter.

Opnieuw een PR dus, waardoor er zowel op de Europese jaarranglijst, als op de Belgische ranglijst aller tijden wordt opgeschoven. In Europa is Kimeli momenteel de zesde performer van 2018. In België komt hij nu op de 14de stek aller tijden te staan met de top tien in zicht. Na vandaag zal hij vooral beseffen dat er meer dan die chrono mogelijk is, als het eerste wedstrijddeel aan een sneller schema wordt afgehaspeld, maar dat zat er de afgelopen weken helaas niet in. In een overgangsjaar, zonder WK, of Olympische Spelen, is dat net dat tikkeltje moeilijker dan andere jaren. Op het EK zet Kimeli alles op de 5.000m. Zijn slotronde van vandaag doet alvast het beste verhopen.

De uitschieter in Marseille was ongetwijfeld Jimmy Vicaut. De Fransman klokte een pijlsnelle 9’92 op de 100m, wat goed is voor de tweede chrono van 2018 wereldwijd.

Seizoensbestes voor Hannes en Carton in Tübingen

Pieter-Jan Hannes is in tegenstelling tot Kimeli nog niet zeker van het EK. Hij kwam in het Duitse Tübingen tot een seizoensbeste van 3’42″32. Voor de EK-limiet van 3’38″10 zal hij uit een ander vaatje moeten tappen.

“Fysiek zit ik stilaan terug waar ik wil zitten. Al kan dat altijd beter natuurlijk, maar mentaal heb ik nog wat werk voor de boeg”, vertelde Hannes tijdens zijn vlog.

Sofie Van Accom ging ook in Tübingen op zoek naar een degelijke 1500m. De atlete deed alvast beduidend beter dan de afgelopen wedstrijden door na 4’11″31 te finishen. De EK-limiet van 4’08″54 komt daarmee dichter en dichter.

Ook Louise Carton kwam in actie in Duitsland. Ze liep er haar tweede 5.000m van het seizoen nadat ze vorige week in Nijmegen tot 16’01″91 kwam. Het is nog wachten op de officiële resultaten, maar zelf klokte de atlete af na 15’42. Voor het EK in Berlijn wordt 15’36″42 gevraagd.

Louise Carton – Foto: Jimmy Cailly

“Na vorige week was het plan om voorzichtiger van start te gaan. Door die tactiek kwam ik helaas op kop van het tweede groepje te zitten na amper één ronde. Ik heb de race dan ook zo goed als alleen moeten afwerken, maar daardoor heb ik ook hoop met het oog op het behalen van de limiet. Ergens ben ik teleurgesteld dat ik zo dicht kan komen op mijn eentje, maar anderzijds mag ik ook trots zijn op mezelf, aangezien het verre van gemakkelijke maanden zijn geweest. Mijn mindere beurt van Nijmegen kan ik hierdoor achter me laten. Hopelijk kom ik na deze race volledig in de goede flow”, aldus Carton.