Isaac Kimeli en Robin Hendrix zijn in Los Angeles ruim onder de EK-limiet gedoken op de 5.000 meter. Kimeli was knap tweede in 13:24.92, Hendrix debuteerde sensationeel in 13:29.57. Bekijk de racevideo hierboven.

Ook Simon Debognies kwam in actie vannacht. Hij kwam net tekort met 13:49.35, de limiet voor beloften staat op 13:42.00. Debognies’ persoonlijk record bedraagt 13’38″03 waardoor ook hij alle redenen had om te hopen op dat EK-ticket. Op 3 mei waagt de vice-Europese beloftekampioen op de 5.000 meter zich in Stanford normaliter aan zijn eerste 10.000 meter waar hij eveneens EK-ambities koestert. Voor Kimeli en Hendrix was 13:39.19 gevraagd, en daar slaagden ze makkelijk in. De winst was voor de Amerikaan Evan Jager die in het verleden op de steeple al medailles behaalde op de Spelen en het WK. Kimeli volgde op slechts vijftien honderdsten en deed de volle tien seconden van zijn persoonlijk record af. De nog maar 23-jarige Hendrix liep nooit eerder de 5.000 meter. Zijn sterke prestaties van afgelopen winter toonden al aan dat hij heel wat in zijn mars heeft. Toch blijft het een erg straffe prestatie om meteen 10 seconden onder het minimum te duiken.

Met ook nog grote plannen van Soufiane Bouchikhi en Lander Tijtgat, en eventueel ook Bashir Abdi, wordt de 5.000 meter naar alle waarschijnlijkheid hét Belgische koningsnummer van 2018.