Bashir Abdi waagde zich vandaag voor het eerst aan de mytische 42,195km. In Rotterdam wou hij ervaring opdoen met het oog op de Olympische Spelen van Tokyo. Een bewuste keuze die uiteindelijk goed is uitgedraaid voor de goedlachse Gentenaar. Hij kwam als achtste over de eindmeet na een knappe 2u10:46.

Bashir Abdi kwam tijdens de marathon in Rotterdam nochtans ten val bij de start. Een debuut in mineur leek eraan te komen, maar de atleet van RCG zette gehavend toch de strijd voort. “Het begon met drie atleten die voor mij op de grond lagen. Ik probeerde er nog over te springen, maar toen kwam hij net recht. Ik viel op mijn gezicht en wanneer ik overeind wou komen duwden ze mij terug naar beneden waardoor ook mijn knieën open lagen. Zelfs mijn sporthorloge was gebarsten.”

Bashir Abdi (links) in actie tijdens de marathon van Rotterdam. – Foto: NN Running Team

Het doel om 2u10 te lopen leek toen al gaan vliegen. Abdi kwam halfweg door in 1u05:33. “Ik kende een emotionele eerste wedstrijdhelft. Het zag er slecht uit. Ik heb vaak naar mijn knie gekeken en miste zelfs de eerste drankpost. Het was een pijnlijke verwelkoming bij de marathon.” De 29-jarige atleet vond iets na halfweg wel zijn motivatie terug: “De organisatie liet op een groot scherm plots een filmpje zien waarin de jeugd van Racing Gent mij aan het aanmoedigen was. Ze zeiden: “Ga Bashir, ga!” Ik voegde meteen de daad bij het woord.”

Het resulteerde in een knappe 2u10:46, 30 seconden trager dan het persoonlijk record van Koen Naert. Hij was er als de kippen bij om Bashir Abdi te feliciteren. “Het doet deugd om dat te horen van ’the king of te road’. We zitten met een goede generatie in het langeafstandslopen in België. Alleen jammer dat er hier zo weinig wedstrijden worden georganiseerd waar je iets kan neerzetten.”

En of Bashir dan niet tevreden is met zijn sublieme race van vandaag? “Dit is een logische tijd voor mij. Zonder val had ik wellicht sneller gelopen. Ik kijk al uit naar de volgende!” De Gentenaar gaat nu vier weken alternatief trainen om vervolgens de draad weer op te pikken voor het EK in Berlijn. Daar wil hij schitteren op de 10.000m.