Zondag mogen de modderduivels onder ons zich opnieuw in de handen wrijven. Met het nationaal kampioenschap veldlopen in het vooruitzicht, vanaf dit jaar in het Park van Laken in Brussel, mogen de lange spikepinnen nog eens uit de kast gehaald worden. De weergoden lijken voor een eerder droge editie te gaan zorgen. Wie kan zondag op de beste benen rekenen op het heuvelachtige parcours?

Lange cross mannen

Bij de mannen lijkt het geen spannende race te gaan worden, maar zoals schaduwfavoriet Isaac Kimeli al liet uitschijnen: “Mathieu Van Der Poel werd ongenaakbaar geacht voorafgaand aan het WK veldrijden”. Van Der Poel heet in het geval van de veldlopers Soufiane Bouchikhi, die voor het eerst Belgisch kampioen in het veld kan worden. Bouchikhi kan eveneens zijn dominantie bewijzen door de vijfde opeenvolgende manche in de Easykit CrossCup te winnen. Kan Kimeli, die in de vorm van zijn leven verkeert, maar steeds op die dekselse Bouchikhi botst, alsnog voor een stunt zorgen? U ziet het zondag.

Michael Somers en Robin Hendrix op de voorgrond – Foto: Peter Wagemans

Interessanter wordt misschien wel de strijd om de derde podiumplek, aangezien er hier meer sprake is van een open strijd. Robin Hendrix lijkt de geknipte man om die plaats in te nemen. Hendrix, die voor het eerst de lange crossen van de CrossCup voor zijn rekening neemt, heeft ook de derde plaats in het klassement op zijn naam staan en zal die plaats willen bevestigen. De 23-jarige atleet zal voornamelijk tegenstand mogen verwachten uit de hoek van Dries Basemans, die in Rotselaar het dichtst in de buurt kwam van Hendrix en Michael Somers, die ongetwijfeld gebrand is op een herhaling van zijn stunt tijdens de manche in Roeselare. Uit eigen hoek zal Hendrix dan weer moeten opletten voor Simon Debognies. Al liet die laatste uitschijnen dat hij niet verwacht om plots voor zijn trainingsmakker te finishen. Debognies kan zich zondag wel verzekeren van de eindwinst bij de beloften. Alleen Dorian Boulvin kan hem nog bedreigen, maar dat zou een straffe stoot zijn.

De favorieten van Atletieknieuws

*** Soufiane Bouchikhi
**½* Isaac Kimeli
** Robin Hendrix, Dries Basemans
* Simon Debognies

Korte cross mannen

Jeroen D’hoedt moest in Rotselaar zijn meerdere erkennen in Ali Hamdi. De kersverse Vlaams kampioen op de korte cross zal dat resultaat willen herhalen op de zwaardere omloop in Brussel. D’hoedt, die in het verleden al mooie dingen liet zien op de lange cross in Brussel, kan dan weer zijn eindzege veilig stellen. In afwezigheid van Ismael Debjani wordt het uitkijken naar een andere specialist op de 1500m: Pieter-Jan Hannes. Hannes verloor nog nooit een korte cross en hoopt die statistiek te behouden. Al wordt dat geen sinecure. Er zijn ook enkele gevaarlijke outsiders zoals Oussama Lonneux.

Ali Hamdi en Jeroen D’hoedt – Foto: Peter Wagemans

De favorieten van Atletieknieuws
*** Jeroen D’hoedt, Ali Hamdi
** Pieter-Jan Hannes
* Oussama Lonneux

Lange cross vrouwen

Na het opnieuw uitvallen van Louise Carton wordt het vooral uitkijken naar wat Sofie Van Accom en Imana Truyers uit hun benen kunnen schudden. Zij maken de grootste kans om voor het eerst in hun carrière de Belgische veldlooptitel bij de senioren te behalen. Truyers kan de beste statistieken voorleggen want zij moest Van Accom dit seizoen slechts één keer voor zich dulden. Ook de omloop in Brussel draait uit in het voordeel van de CABW-atlete. Van Accom kan dan weer teren op haar overwinning op de meest recente CrossCup-manche waar ze ongetwijfeld het nodige vertrouwen opdeed. Het belooft alvast een spannende strijd te worden! Zeker wanneer een schaduwfavoriet als Nina Lauwaert nog eens kan uitpakken zoals ze in Hannuit al deed. Kan zij opnieuw verrassen en van de underdogpositie gebruik maken om de favorieten te verschalken?

Wie we ook terugvinden op de deelnemerslijst is EK-ganger, Hanna Vandenbussche. Haar deelname is echter nog onder voorbehoud aangezien de naweeën van haar klierkoorts nog niet helemaal van de baan zijn. Bij de beloften lijkt Vanessa Scaunet de beste papieren te kunnen voorleggen om de Belgische driekleur te pakken. Zij zal hiervoor vooral de degens kruisen met Lisa Rooms.

Sofie Van Accom en Imana Truyers – Foto: Peter Wagemans

Naast de nationale titels wordt er nog een laatste keer gevochten om de eindoverwinning van de CrossCup. Die eer lijkt zonder al te veel verrassingen weggelegd te zijn voor Imana Truyers die momenteel negen punten bonus heeft op haar dichtste belager, Van Accom.

De favorieten van Atletieknieuws

*** Imana Truyers, Sofie Van Accom
** Nina Lauwaert
* Hanne Verbruggen, Vanessa Scaunet, Lisa Rooms, (Hanna Vandenbussche)

Korte cross vrouwen

Op de korte cross zal Renée Eykens als dé te kloppen favoriete aan de start verschijnen. Eykens, die na een uitstapje naar de indoorhal weer voor het drassigere werk kiest, mag vooral concurrentie verwachten van Elise Vanderelst en Justine Tinck. Twee van de grootste sterkhouders bij de junioren testen in Brussel voor het eerst hun snelle benen op de kortere omloop.

De favorieten van Atletieknieuws

*** Renée Eykens
** Justine Tinck, Elise Vanderelst
* Anne Schreurs, Lotte Hellinckx, Hanne Van Loock

Nog tot zaterdagmiddag 16u00 kan u stemmen op uw favorieten voor de Belgische titel via deze poll.