Komend weekend vindt het langverwachte Belgisch kampioenschap plaats als traditionele afsluiter van het veldloopseizoen. Het Park van Laken wordt stilaan omgebouwd tot een stevig crossparcours en menig atleet werkt zijn laatste zware trainingen af. Bij de mannen is Isaac Kimeli één van de podiumkandidaten na topfavoriet Soufiane Bouchikhi. “Ik ben al enkele weken in topconditie en zal zondag met vertrouwen aan de start staan.”

De afgelopen weken heeft Isaac Kimeli als het ware een patent genomen op de tweede plaats in het veldlopen. Zowel in Hannuit, Rotselaar en Mira (Portugal) mocht de atleet van OEH een zilveren medaille mee naar huis nemen. Met een gemiste EK-selectie was het seizoen misschien niet helemaal compleet, al maakte zijn prestaties in Portugal heel wat goed. “Mijn mooiste prestaties van het winterseizoen zijn ongetwijfeld de twee zilveren medailles op het EK veldlopen voor clubs in Portugal. Daar heb ik na Hannuit nogmaals bewezen dat ik in topconditie verkeer. Ik ben ook zeer trots op ons team en het werk dat we samen hebben geleverd. Na de wedstrijd zijn we nog enkele dagen in Portugal gebleven om van het zonnetje te genieten en rustig verder te trainen.”

In Rotselaar kroonde Kimeli zich tot Vlaams kampioen nadat hij opnieuw als tweede finishte achter een outstanding Bouchikhi. “Ik houd wel van het vlakke parcours in Rotselaar, alleen is het zand niet echt iets voor mij. Soufiane Bouchikhi is zeer goed bezig dit seizoen en hij was wederom te sterk, maar ik ben daarom niet minder tevreden met mijn eigen prestatie. Ik ben in topvorm en meer kan ik niet doen.” Naar aanloop van het Belgisch kampioenschap geeft Kimeli aan dat hij zijn titel waardig zal verdedigen. “Eigenlijk ben ik op dit moment sterker dan ooit tevoren, maar dit valt minder op omdat Bouchikhi gewoon nog sterker is. Ik heb altijd al goed gelopen in Brussel en dat kan in mijn voordeel spelen. Bouchikhi is inderdaad topfavoriet, maar ik geef de strijd nog niet gewonnen en zal het duel zeker aangaan. Mathieu Van der Poel was ook favoriet op het WK veldrijden, dus zo zie je maar wat er nog allemaal kan gebeuren”, aldus de atleet van Tim Moriau.

Ter voorbereiding op het zomerseizoen gaat Isaac Kimeli na het Belgisch kampioenschap vier weken op stage in Amerika. Hij heeft overigens ook goed nieuws gekregen van de VDAB. Net zoals Louise Carton zit Kimeli nu in het profparcours en heeft hij een contract tot eind 2019.

Foto: Peter Wagemans

Robin Hendrix hoopt op podiumplaats als kers op taart van geslaagd veldloopseizoen

Ook de clubgenoten van Kimeli, Robin Hendrix en Simon Debognies, staan gebrand op een goede prestatie komende zondag. Het ging Hendrix het afgelopen seizoen voor de wind. De 23-jarige atleet trad uit de schaduw van zijn trainingsmakkers Kimeli en Debognies en behaalde dichte ereplaatsen op de CrossCups. Op zijn eerste internationale afspraak, het EK veldlopen in Samorin, finishte hij in de top tien. Hendrix is op die manier één van de kanshebbers op die felbegeerde derde podiumplaats van het Belgisch kampioenschap. “Of ik het podium kan halen op het BK is nog afwachten. Ik acht het mogelijk en het zou heel mooi zijn, maar een cross kan je nooit op voorhand voorspellen.”

Tijdens de generale repetitie van het BK, het Vlaams kampioenschap in Rotselaar, toonde Hendrix dat hij in uitstekende doen verkeert. “Ik voelde tijdens de race dat het tempo iets te laag lag in het achtervolgende groepje. Ik heb dan geopteerd om mijn eigen tempo te zoeken. Ik vreesde wel dat ik zou vertragen naar het einde toe, maar uiteindelijk kreeg ik die Brit nog in het vizier (Adam Hickey; red.).”

Foto: Peter Wagemans

Simon Debognies: “Alles in teken van de zomer”

Simon Debognies bleef Hendrix nipt voor met een zesde stek op het EK veldlopen, maar daarna liep het iets minder voor de 21-jarige atleet. “In Rotselaar ging het licht naar het einde van de wedstrijd een beetje uit. Begrijpelijk ook, aangezien ik tijdens de examens echt niet voluit kon trainen. Pas na het einde van de examens zijn we weer beginnen opbouwen, dus ik had in feite maar anderhalve week training in de benen. Dan is het logisch dat ik niet op volle kracht kan lopen.”

Voor Debognies kan het zomerseizoen niet snel genoeg beginnen. “De laatste crossen zijn belangrijk, maar de zomer loert al om de hoek en ik wil me maar wat graag dan ook plaatsen voor het EK op de 10.000m. Op de 5.000m zal ik waarschijnlijk moeten opboksen tegen Soufiane, Isaac en Bashir, dus ik denk dat ik eerder voor die 10.000m ga opteren. Ik denk niet dat ik op het BK veldlopen zal meestrijden voor de podiumplaatsen. Daarvoor zijn er enkele kandidaten te sterk bezig de afgelopen weken. Ik hoop natuurlijk wel dat het iemand van onze trainingsgroep kan worden”, aldus Debognies.

Nog drie keer slapen en het is tijd voor het BK veldlopen in Brussel. Stem op uw favorieten voor de tricolore trui via deze poll.