We moeten voortaan over EasyKit CrossCup spreken en er zijn nog maar zes manches in plaats van acht, maar de grote man achter het veldloopcriterium is nog altijd Jos Van Roy. Een vooruitblik op de CrossCup, die zondag van start gaat in Gent.

“Zo goed als alle toppers tekenen present, ook zondag al in Gent”, klinkt Van Roy enthousiast. Bij de mannen ziet het er voorlopig inderdaad naar uit dat we eindelijk eens die langverwachte strijd tussen de Belgische kleppers krijgen, zonder dat blessures roet in het eten strooien.

“Soufiane Bouchikhi, Isaac Kimeli, Simon Debognies, Thomas De Bock, Bashir Abdi, Jeroen D’hoedt, Pieter-Jan Hannes en Ismael Debjani komen allemaal naar Gent zondag. Koen Naert sluit door zijn marathon pas na nieuwjaar aan. Dieter Kersten, Dame Tasama en Jean-Pierre Weerts zijn geblesseerd.”

Belooft zo’n deelnemersveld om duimen en vingers van af te likken ook strijd tot op de meet in het klassement? “Ja. Zondag zie ik niet in wie de mannen van Halle gaat kloppen. CABW is onthoofd door de transfer van Bouchikhi, of zij nog op het podium geraken zal van de vorm van D’hoedt afhangen. Maar Kimeli en Debognies komen niet naar Mol, en nemen zo een groot risico voor het klassement. Ook Hannes loopt dit jaar weer de lange cross.”

Bij de vrouwen wordt de seizoensstart op een andere manier interessant, door de afwezigheid van Louise Carton. “Behalve zij is iedereen er. Ik heb 30 vrouwen uitgenodigd dit seizoen, en 27 daarvan zullen het hele seizoen meelopen. Eykens in de lange cross is het grote vraagteken. Ik zie haar met Van Accom om de winst strijden, maar in Gent is CABW favoriet. De Relays zie ik als een testwedstrijd voor de atleten. Door de elekrtonische tijdsopname kunnen ze zich met mekaar meten.”

De inkorting van de CrossCup tot zes manches ziet Van Roy niet als een verarming. “De reacties zijn volmondig positief. Brussel als BK vindt iedereen geweldig. De echte toppers zijn er niet rouwig omdat Brussel in december weggvalt, want ze zijn dan vermoeid van het EK. Alleen van wat Britten en Ieren hoor ik dat ze dat jammer vinden. Ook dat het BK 14 dagen vroeger valt, vindt iedereen positief. Zo kan de zomer beter worden voorbereid.”

Ook financieel moest Van Roy niet inboeten. “Zowel bij de dagprijzen als de prijzenpot voor het klassement is niets veranderd, behalve in de korte cross waar het bedrag zelfs nog 300 euro gestegen is. In tegenstelling tot wat sommigen beweren, maken wij momenteel dus een stap voorwaarts in plaats van eentje achterwaarts.”