Zaterdag begint in Londen het WK atletiek. België heeft met Nafi Thiam een uitgesproken, met Philip Milanov een aardige en met de Belgian Tornados een minieme kans op eremetaal. Thiam kan voor de allereerste Belgische wereldtitel ooit zorgen, over beide geslachten en alle disciplines heen. Wanneer komen deze drie speerpunten in actie en wat zijn de kansen van de andere landgenoten? U leest het hier.

Vrijdag 4 augustus  

Philip Milanov, op het EK in Amsterdam vorig jaar opnieuw goed voor zilver, Foto: Jeroen De Meyer

De allereerste landgenoot die zijn opwachting mag maken in het indrukwekkende Olympisch Stadion heet Philip Milanov. Twee jaar geleden was de Bruggeling nog een nobele onbekende voor het grote publiek, tot het WK in Peking daar prompt verandering in bracht. Milanov pakte in de finale uit met een Belgisch record van 66m90, goed voor zilver. De favorietenrol is dit jaar voor jaarranglijstaanvoerder Daniel Stahl, met zijn 24 lentes iets meer dan een jaar jonger dan Milanov. Stahl liet zijn discus als enige van het deelnemersveld dit jaar voorbij de 70 meter landen, met 71m29 eind juni. Daarnaast lijken de Jamaicaan Dacres (zelfs nog maar 23 jaar) en de Litouwer Gudzius stevige medaillekandidaten, maar ook een reeks gevestigde waarden waaronder drievoudig wereldkampioen Robert Harting en Piotr Malachowski mag je niet afschrijven voor het eremetaal. Milanovs laatste test afgelopen zaterdag in Merksem was met 64m96 zeker niet onaardig, als hij onder de massale belangstelling het hoofd koel kan houden, kan hij misschien wel de eerste Belgische medaille veroveren.

Nog vrijdagavond is het ook voor Fanny Smets bittere ernst, al kan zij met een pak minder druk de competitie aanvatten. Smets kreeg pas een vijftal dagen geleden te horen dat ze zich mocht opmaken voor het wereldkampioenschap na een uitnodiging van de IAAF. Die had ze verdiend na haar Belgische recordevenaring (4m41) op de Nacht van de Atletiek, een paar dagen later deed ze met 4m46 in Leverkusen daar nog een schepje bovenop. Ondanks die krachttoer staat onze Belgische recordhoudster als voorlaatste gerangschikt op de deelnemerslijst. Een plek in de finale wordt dus haast onmogelijk, al kan in het polsstokspringen veel gebeuren.

Zaterdag 5 augustus

Kevin Borlée – Foto: Peter Wagemans

Zaterdagochtend bijten Kevin en Jonathan Borlée de spits af, voor hen is het Olympisch Stadion uiteraard geen onbekend terrein. Inmiddels is het al vijf jaar geleden dat ze respectievelijk als vijfde en zesde eindigden in de olympische 400m-finale. De klok stopte toen op 44″81 en 44″83, onder leiding van wereldrecordhouder van Niekerk zal het niveau op dit wereldkampioenschap ongetwijfeld een stuk hoger liggen. Dat Kevin een drietal weken geleden op hoogte in Madrid 44″79 lukte en Jonathan 45″09 is zonder meer bemoedigend, al zullen ze zich voor een finaleplaats toch opnieuw moeten overtreffen. Een halve finaleplek lijkt binnen de mogelijkheden te vallen van de tweeling, als een van hen doorstoot tot in de finale mogen we op basis van hun individuele chrono’s van een verrassing spreken.

Nog op zaterdag verzorgen Nafi Thiam en Hanne Maudens het spektakel in de zevenkamp. Het hoeft geen betoog dat olympisch kampioene Thiam na haar schitterende 7.013 punten in Götzis de favorietenrol naar zich toezuigt. Toch zijn er voldoende kapers op de kust die Thiam niet zomaar met die eerste wereldtitel gaan laten lopen. Dan denken we in de eerste plaats aan de iets meer ervaren Duitse Schäfer, in Götzis dit jaar goed voor 6.836 punten, maar ook de Letse Ikauniece-Admidina maakt in de tweede dag telkens een inhaalbeweging en dat bracht haar in datzelfde Götzis op plekje drie met 6.815 punten. Reken daarbij het Britse supertalent Johnson-Thompson, die dit seizoen een succesvolle trainerswissel doorvoerde, en je weet dat Thiam na haar lichte knieblessure op topniveau zal moeten acteren wil ze haar eerste wereldtitel binnenrijven. Minder spotlights zijn er gericht op Hanne Maudens, met haar 20 jaar de op een na jongste in het zevenkampgezelschap. Op het voorbije EK beloften werd ze getipt als een van de medaillekandidaten, maar door ziekte zag ze die droom in rook opgaan. De KBAB geeft haar na een IAAF-uitnodiging dé uitgelezen kans om die teleurstelling volledig uit te wissen, want in tegenstelling tot de jongste jeugdkampioenschappen kan ze zonder enige druk de competitie aansnijden. Kan Thiam de drie jaar jongere Maudens op weg zetten naar nieuwe records?

Ter herinnering: zaterdagavond staat ook de finale van het discuswerpen bij de mannen gepland met mogelijk Philip Milanov.

Zondag 6 augustus

Arnaud Art (centraal) –
Foto: Gaby De Vos

Op zondagochtend eisen naast Thiam en Maudens ook een Belgische polsstokspringer en marathonloper de aandacht op. Arnaud Art plaatste zich op valreep voor dit WK dankzij een evenaring van het Belgisch record (5m70) in Keulen, een paar dagen nadien ontpopte hij zich in Leverkusen pas echt tot Belgisch recordhouder dankzij een jump over 5m71. Hij had er naar eigen zeggen twee jaar geduld voor moeten oefenen, maar in een klap werd hij daar dus dubbel voor beloond. Dat een finaleplaats de kers op de taart zou betekenen hoeft niet te verwonderen, de weersomstandigheden en de vorm van de dag van onze 24-jarige landgenoot zullen hiervoor bepalend zijn. Met 5m71 staat hij gedeeld 19de op de deelnemerslijst, voor een plek bij de eerste 12 die toegang geeft tot de finale zal een superdag nodig zijn.

Abdelhadi El Hachimi –
Foto: Peter Wagemans

Wat Abdelhadi El Hachimi op de marathon mag verwachten is zo mogelijk nog een groter vraagteken. Dat de Vlaams-Brabander op 42-jarige leeftijd nog steeds meedraait op het hoogste niveau is uitermate bewonderenswaardig, hij dwong via zijn 2u10:34 begin juli vorig jaar in Australië een plaatsje in de WK-selectie af. El Hachimi wordt tijdens zijn 42,195 kilometer niet vergezeld door Koen Naert, die zich wel kwalificeerde maar door achillespeesprobleem niet tijdig topfit kon geraken. Twee jaar geleden was El Hachimi’s 2u17:41 in Peking goed voor een 16de plaats op het wereldtoneel, in iets gunstigere luchtomstandigheden en met verhoogde concurrentie zou een top 20-notering de monden ongetwijfeld opnieuw doen openvallen van bewondering.

Ter herinnering: ook de zevenkampsters gaan op zondagmiddag en -avond gewoon door met hun wedstrijd, in de avondsessie zijn mogelijk ook nog Fanny Smets (finale) en de tweelingbroers Borlée (individuele halve finale) aan zet.

Maandag 7 augustus

Een dagje windstil binnen de Belgische selectie.

Dinsdag 8 augustus

Geen Belgen die voor het eerst in actie komen.

Ter herinnering: wel enkele finales. Het polsstokspringen met mogelijk Arnaud Art en de 400 meter met wie weet een van de broers Borlée.

Woensdag 9 augustus

Bashir Abdi – Foto: Jeroen De Meyer

Bashir Abdi en Soufiane Bouchikhi treden ’s avonds aan in de reeksen van de 5.000 meter. Bouchikhi is een WK-debutant, Abdi heeft al wat meer ervaring, maar liep bij een WK nog nooit de vijf kilometer. Bij hun debuut zullen onze landgenoten het bijzonder lastig krijgen om de finale te bereiken. Worden ze in de eerste reeks ingedeeld, komt het grotendeels op sprintsnelheid aan, en die beschikken zowel Abdi als Bouchikhi slechts in zeer beperkte mate. In de tweede reeks gaat het vaak harder, en als er doorgelopen wordt zijn de finalekansen voor beide iets hoger. Als nummer 14 op de startlijst moet Abdi in een snelle koers zijn mannetje kunnen staan, voor nummer 36 Bouchikhi wordt het in alle situaties lastig.

Donderdag 10 augustus

Als ze mentaal en fysiek voldoende hersteld is van haar zevenkamp, springt Nafi Thiam donderdagavond misschien de kwalificaties van het hoogspringen. Haar coach gaf aan dat ze niet zal deelnemen, maar als de kans nul procent was, zou ze zich niet hebben ingeschreven. Wat we van haar mogen verwachten is volledig afhankelijk van haar herstelproces. Als ze honderd procent gerecupereerd is – verre van een evidentie op minder dan vier dagen – doet ze mee om de medailles. Thiam gaf echter al vaak genoeg aan dat de focus helemaal op de meerkamp ligt, en het is dan ook absoluut onlogisch om van haar specifieke resultaten te eisen in het hoogspringen. Alles wat na de zevenkamp nog mogelijk blijkt, is mooi meegenomen.

Ismael Debjani – Foto: Jeroen De Meyer

In de reeksen van de 1.500 meter probeert Belgisch recordhouder Ismael Debjani bij zijn eerste WK een gevolg te geven aan zijn finaleplaats op het EK van vorig jaar. Hij heeft de kwaliteiten om bij eender welk wedstrijdverloop probleemloos de reeksen te overleven, en zelfs de halve finales overwinnen behoort tot de mogelijkheden. Debjani heeft echter één iets te bewijzen: dat hij het recuperatievermogen heeft om meerdere dagen op rij te presteren. Zowel op het afgelopen EK als op de twee recentste BK’s was zijn finale zonder meer een zware tegenvaller.

Vrijdag 11 augustus

Anne Zagré – Foto: Jeroen De Meyer

Vrijdagvoormiddag begint Thomas Van der Plaetsen aan zijn tienkamp. Een evenaring van zijn achtste plaats in Rio lijkt gezien zijn huidige vormpeil onmogelijk, maar ‘VDP’ bewees al vaker iets meer te kunnen op de grote momenten. Het doel is 8.000 punten, en dan komt hij waarschijnlijk rond de twintigste plaats uit. In de ochtendsessie op vrijdag komen ook Eline Berings en Anne Zagré in actie in de reeksen van 100m horden. Om door te stoten naar de halve finales diezelfde avond nog is waarschijnlijk een tijd van rond de 13 seconden nodig, voor beiden zeker geen evidentie. Berings werd pas vorige week opgevist, maar haar vorm gaat in stijgende lijn. Zagré kon dit seizoen nog niet overtuigen, maar in supervorm mag zij aan een finale denken. Daarvoor is meestal een chrono van om en bij de 12″85 nodig.

Ter herinnering: ’s avonds staan ook de halve finales van de 1500 meter op het menu, met mogelijk Ismael Debjani.

Zaterdag 12 augustus

De Tornados, hier met Watrin. In Londen loopt zeer waarschijnlijk Vanderbemden – Foto: Jeroen De Meyer

Zaterdag is het op de middag de beurt aan de Belgian Tornados. Jacques Borlée gaf onlangs terecht aan dat er een A-opstelling en topvorm zal nodig zijn om de reeksen te overleven. Daarvoor is de laatste jaren een chrono van net boven of onder de 3 minuten nodig, en dat is behalve voor de Amerikanen voor geen enkel land een evidentie. Met vooral Kevin Borlée en Robin Vanderbemden die in absolute topvorm zijn, mag er wel gedroomd worden. Als ook Jonathan en Dylan Borlée nog een stapje kunnen zetten de komende tien dagen, is het Belgisch record mogelijk. Wel belangrijk om te noteren is  dat bij de Spelen in Rio Trinidad en Groot-Brittannië gediskwalificeerd werden. Hun vierde plaats herhalen wordt lastig voor de Belgen, maar eigenlijk zit alles tussen twee en acht de laatste jaren op een zakdoek. We dromen met de Tornados mee van een allereerste medaille op het hoogste toneel.

Ter herinnering: Thomas Van der Plaetsen gaat verder met zijn tienkamp. Eventuele Belgische finales zijn er voor Nafi Thiam, Anne Zagré, Eline Berings, Bashir Abdi en Soufiane Bouchikhi.

Zondag 13 augustus

Op de laatste dag zijn er geen Belgen die nog aan hun toernooi moeten beginnen.

Ter herinnering: het is wel hopen op twee finales met landgenoten. Ismael Debjani in de 1.500 meter en de Tornados in de 4×400 meter.