Ben Broeders kan zich vanaf heden Europees kampioen bij de beloften noemen. De polsstokspringer legde tot en met 5m60 een foutloos parcours af. Zijn naaste concurrenten moesten dus hoger gaan en daar zijn ze niet in geslaagd. Broeders bewijst hiermee zijn klasse nadat hij vorig jaar al vierde werd op het EK bij de grote mannen in Amsterdam.

Na de gouden en zilveren medaille gisteren mocht ook Ben Broeders vandaag medailleambities koesteren. Na een overtuigende passage in de kwalificaties, maakte de poulain van Steven Taelman ook in de finale van meet af aan een sterke indruk. Hij startte zijn competitie succesvol op 5m20 en ging nadien ook gezwind over 5m40. Nadien nam onze 22-jarige landgenoot de nodige risico’s en liet hij zowel 5m45 als 5m50 aan zich passeren. Dat zou later goed uitpakken want met nog relatief frisse benen bedwong Broeders 5m55 en ook op 5m60, goed voor een seizoensbeste, had hij aan één poging voldoende. Die laatste hoogte zou het verschil maken tussen goud en zilver.

Met de Spanjaard Valles, de Fransman Chapelle en Broeders zelf stonden de medaillewinnaars toen al vast, 5m65 zou beslissen over de bijhorende kleur van het eremetaal. De Spanjaard Valles spaarde één poging op na twee missers op 5m60, maar voor hem bleef het bij brons. In de twee resterende pogingen konden Chapelle en Broeders niet meer over 5m65 wippen waardoor het aantal foutieve pogingen de doorslag zou geven. Chapelle liet één misser noteren op 5m60 en dat zou hem zuur opbreken. De zilveren medaille was voor de Fransman, Ben Broeders plukte de vruchten van zijn vlekkeloos parcours en veroverde de Europese titel.

In de tien voorgaande beloftekampioenschappen wisten enkel tienkamper Thomas Van der Plaetsen en 1500m-loper Pieter-Jan Hannes zich tot Europees kampioen te kronen. Met Renée Eykens en Ben Broeders wordt dat lijstje plots dubbel zo lang.