Simon Debognies heeft voor de tweede Belgische medaille gezorgd op het EK voor beloften in Bydgoszcz. In een trage en tactische 5.000m werd het een verre van simpele opdracht met heel veel medaillekandidaten. Toch is onze landgenoot erin geslaagd om een hele knappe tweede plaats uit de brand te slepen. Wij hadden een babbel met de kersverse vice-Europese kampioen bij de beloften.

Simon Debognies – Foto: Jeroen De Meyer

“Het was een hele vreemde wedstrijd. De Oekraïner, Nyzhnyk (red.), plaatste af en toe een versnelling, maar daarna viel het tempo steeds terug. Hierdoor bleef de groep erg groot en was het een zenuwachtig gebeuren. Ik wist tijdens de race al dat alles op de laatste ronde zou aankomen. Ik ben met vertrouwen afgezakt naar hier, want ik wist dat ik die snelheid om vooraan te eindigen in mijn benen heb zitten. Het zag er even heel mooi uit op het einde, maar toen kwam Crippa er in extremis over.  Ik ben uiteraard tevreden dat ik die lijn van twee jaar terug kan doortrekken naar hier. In Eskilstuna ging het in de laatste twee ronden erg hard. Hier was daar absoluut geen sprake van, aangezien Mayo en Petros bij de bel aangingen”, aldus Debognies.

“Dit is een bevestiging van mijn niveau. Ik word stilaan een gevestigde waarde (lacht). Ik was op het EK cross al verbaasd door mezelf met mijn achtste plaats en dit is dan natuurlijk nog beter. Vanavond mag er toch wel gevierd worden, al zit ik ook met de Nacht van de Atletiek in mijn achterhoofd. Ik ga daar normaal gezien van start in de B-reeks van de 1500m in de zoektocht naar een snelle tijd. Eerst is het tijd voor een feestje”, besloot de tweede van het EK voor beloften.

Debognies ontving zijn medaille uit de handen van de olympisch kampioen op de marathon van 2004, de Italiaan Stefano Baldini, die de bezieler is van het EK voor junioren dat volgende week donderdag van start gaat in het Toscaanse Grosseto.