Dieter Kersten komt morgen aan de start van zijn eerste BK bij de senioren. De 20-jarige Limburger kan in Wachtebeke een gooi doen naar de nationale titel bij de beloften. Als hij in dat kunstje slaagt, dan voegt hij ook de eindwinst van de CrossCup bij de beloften aan zijn palmares toe. Tevens kan Kersten ook dromen van een podium bij de senioren morgen, aangezien hij in Dour derde werd na Isaac Kimeli en Koen Naert, die er morgen niet bij is omdat dit niet past in zijn voorbereiding op de marathon van Rotterdam. Een kort gesprek met de beloftevolle atleet.

Dieter, hoe kijk je terug op je winter met nog één veldloop voor de boeg?

“Tot nu toe moet ik zeker tevreden terugblikken. Ik had nog niet verwacht om al op deze manier mee te kunnen draaien met de grote mannen (zo waren zijn twee negende plaatsen in Mol en Brussel “de minste prestaties” qua klassering dit seizoen; red.). Mijn tiende plaats op het EK was onverwacht, aangezien ik daar niet echt een groot doel van gemaakt had op voorhand. Het geeft natuurlijk vertrouwen met het oog op de komende jaren om als eerstejaars bij die beste tien te kunnen finishen. De tweede plaats in het landenklassement was een erg mooie bonus en dat nemen ze nooit meer van ons af! Na het EK begon het beter en beter te draaien. Waar Simon (Debognies; red.) net voor en na het EK de betere bleek, haalde ik dan weer de bovenhand naarmate het seizoen vorderde. Ik merk ook duidelijk dat het steeds beter draait tijdens die lange veldlopen.”

In Dour mocht je voor het eerst het podium op bij de senioren, ambieer je dat zondag ook?

“Dour was leuk, maar de voorbereiding op zich was niet echt feilloos. Zo had ik de weken voorafgaand aan die wedstrijd last van mijn spieren en hierdoor kon ik niet echt de gewenste resultaten afleveren op training. Nu is dat wel gelukt, dus ik hoop dat met de benen te kunnen bewijzen. Het is een BK en dan kunnen er al eens vreemde dingen gebeuren, maar ik zie ook heel wat lopers van ver terugkomen de afgelopen weken, zoals een Steven (Casteele; red.) en Stijn (Garain; red.). Ik ben er zeker van dat die mannen ook een rol zullen spelen. Het podium zou mooi zijn, maar het is zeker geen must! Ik vind het trouwens echt jammer dat mijn trainingsmaat Regis Thonon niet aan de start zal verschijnen, want de afgelopen weken was hij ijzersterk op training en hij zou zeker voor de knikkers kunnen meespelen”

Wie zien we zondag zeker terug op het podium?

“Aan Isaac Kimeli en Louise Carton zal weinig te doen zijn. Ik zie Jeroen D’hoedt wel nog twee worden (D’hoedt moest vandaag op doktersadvies afhaken; red.). Verder ben ik benieuwd naar het vormpeil van Soufiane Bouchikhi na zijn pijnlijke valpartij in Rotselaar. Op de korte cross verwacht ik een strijd tussen Ismael Debjani, Ali Hamdi en Robin Hendrix, maar het kan even goed iemand onverwacht zijn. Dat is het mooie aan de korte cross!”

Wat volgt er na je BK veldlopen?

“Een korte (relatieve) rustpauze om er vervolgens in te vliegen met het oog op het EK voor beloften in Polen. De 10.000m geniet mijn voorkeur, maar ik sluit de dubbel met de 5.000m niet uit als ik om en bij de 13’45 kan lopen. Veel zal afhangen van het wedstrijdschema, want twee jaar geleden heb ik op het EK voor junioren in Eskilstuna ondervonden dat één dag tussen beide wedstrijden toch niet echt gunstig was.”