Isaac Kimeli heeft zich tot Europees kampioen gekroond op het EK veldlopen in Chia. Geen enkele belofte was opgewassen tegen de snelle benen van “Sjaak”. De kers op de taart werd het zilver voor de Belgische belofteploeg, dankzij de erg sterke prestaties van Simon Debognies en Dieter Kersten, die respectievelijk als achtste en tiende finishten.

Dat Isaac Kimeli met ambitie was afgezakt naar Chia bleek meteen na het startschot. Autoritair ging de pupil van Tim Moriau naar de leiding. Er zou zich een elitegroepje vormen met onder meer Mayo, Petros, Crippa en Solomon. In het achtervolgende groepje vonden we zijn trainingsmakker Simon Debognies. Enkele plaatsen verder liep dan weer Dieter Kersten. Wat meteen het beste liet verhopen voor de prestatie van het team. Steven Casteele ging iet wat voortvarend van start en zag iedere ronde enkele atleten van zich weglopen, maar de West-Vlaming beet door en hield nog net landgenoot Michael Somers af in de strijd om plaats 34.

Vooraan werd er stevig gebikkeld. Bij het ingaan van de laatste ronde waren nog zes lopers in strijd om de medailles. Op één van de kunstmatige hindernissen sprong Kimeli letterlijk naar de leiding, waarna hij die quasi niet meer zou afstaan. De Europese kampioen bij de junioren van vorig jaar, de Italiaan Crippa, drong nog aan, evenals de zilveren medaille van vorig jaar bij de beloften, de Spanjaard Mayo, maar beide heren kwamen tekort toen Kimeli zijn eindschot plaatste. Drie jaar na de titel van Pieter-Jan Hannes is Isaac Kimeli nu de beste Europeaan in het veld bij de beloften. Zo haalt de atleet van OEH zijn gram, nadat hij drie jaar geleden bij de junioren nog nipt de duimen moest leggen voor Ali Kaya.

Mayo was goed voor zilver, Crippa mag het brons mee naar huis nemen. Een kleine halve minuut na onze winnaar volgde een enorm sterke Simon Debognies. In zijn zog liep ook Dieter Kersten een ontzettend knappe race. Dankzij hun achtste en tiende stek was die felbegeerde teammedaille een zekerheid. Het werd zilver, waardoor onze belofteploeg straks ook naar het podium mag.

Onze beloften waren door het dolle heen – Foto: Jeroen De Meyer