De Nederlandse Sifan Hassan heeft een trainerskeuze gemaakt. Nadat ze eerder in september de samenwerking met haar trainer Hoedt had stopgezet, ging ze in het Amerikaanse Portland op zoek naar een nieuwe coach. Met de omstreden coach Alberto Salazar lijkt ze die daar ook gevonden te hebben, al treedt ze niet officieel tot de groep toe zolang het dopingonderzoek loopt.

Alberto Salazar. - Foto: Cal Hopkins
Alberto Salazar. – Foto: Cal Hopkins

Alberto Salazar is de trainer van onder meer Mo Farah, Galen Rupp en Matthew Centrowitz. Hij kwam vorig jaar in opspraak toen de BBC een documentaire liet verschijnen waarin hij dopinggebruik bij zijn atleten zou stimuleren. Enkele van zijn ex-atleten getuigden over het experimenteren met testosteron. Het onderzoek naar die beschuldigingen loopt nog en vandaar dat Sifan Hassan niet officieel bij de groep mag toetreden. De trainingen zal ze wel al mogen bijwonen.

Sifan Hassan werkte vier jaar samen met Honoré Hoedt. Samen behaalden ze de Europese titel op de 1500m in 2014 en meerdere Europese medailles in het veldlopen. Dit jaar won ze zelfs het goud op de 1500m tijdens het WK indoor.

Haar nieuwe trainer Salazar is eveneens de leider van het Nike Oregon Project. Ze zal vanaf nu dan ook permanent op de Nike campus in Portland verblijven om te studeren en te trainen. Daar zal ze alleszins door een pak meer mensen begeleid worden dan in Nederland, wat de keuze voor haar iets makkelijker maakte.