Het dispuut binnen de Vlaamse atletiek is nog niet van de baan. Dat werd vorige week nogmaals duidelijk na een gesprek tussen atleten en de federatie, want na afloop uitten opnieuw heel wat trainers hun onvrede. Maar een kat in het nauw maakt rare sprongen. In het geval van Dirk Engelen leidde dat tot een creatieve en autonome oplossing. Hij kreeg EnergyVision achter zich en richtte met hun steun het EnergyVision Talent Team op. Met dit privé initiatief krijgen jonge afstandslopers de mogelijkheden om zich in Leuven verder te ontplooien.
Het centralisatiebeleid van Atletiek Vlaanderen, de bijhorende besparingen, gebrekkige communicatie en de vrees bij tal van atleten en trainers om een goed varend schip van koers te moeten veranderen, zorgde de voorbije weken voor heel wat commotie. Een uiteenzetting met alle atleten, waarbij ze allen de kans kregen om hun vragen af te vuren op de federatie, moest een groot deel van de spanning wegnemen. Hoewel dit contactmoment sereen verliep en enkele atleten wél tevreden buiten stapten, keerde de rust nog niet helemaal terug.
Johan Baerts, de trainer van Rani Rosius, vertelde vorige week aan het Nieuwsblad dat zijn pupil niet bij dat tevreden gezelschap behoort. Rosius zat na afloop nog steeds met onbeantwoorde vragen en blijft ook stellig bij haar keuze om zoals vanouds in Limburg te blijven trainen. Ja, ook als dat betekent dat ze niet ten volle van de ondersteuning kan genieten die in Gent, waar het centralisatiebeleid plaatsvindt, wel voorhanden is. Op 22 november worden Baerts en de andere trainers verwacht voor een gesprek met de federatie om de lucht te klaren.
Op de uitkomst van dat gesprek gaat Dirk Engelen, trainer van heel wat lange afstandslopers in Leuven, niet wachten. Al lang voordat het potje overkookte nam hij het heft in eigen handen: “De heisa van de voorbije weken was zeker niet de aanzet voor dit project”, vertelt Engelen, die eind maart na 26 jaar trouwe dienst aan de deur werd gezet door Atletiek Vlaanderen. “Ik heb mij jaren dubbel geplooid voor de federatie en dat ontslag kwam hard aan. Na een periode van herbronning is het idee beginnen rijpen om elders steun te gaan zoeken. Ik ben beginnen zoeken naar mensen die mijn ideeën konden volgen om jonge talenten nog perspectieven te kunnen blijven bieden.”
EnergyVision wil financiële en logistieke ondersteuning bieden
Engelen dook de privésector in en klopte aan bij EnergyVision, ook al hoofdsponsor van de CrossCup. Het groene energiebedrijf was gewonnen voor het idee van de afstandscoach en even later was het ‘EnergyVision Talent Team’ geboren. Dankzij de steun van EnergyVision zullen zo’n twintig talentvolle atleten kunnen rekenen op financiële en logistieke ondersteuning. Kanttekening is dat Hassan Mourhit, één van de oprichters van EnergyVision, in 2008 betrapt werd op dopinggebruik. Daardoor is hij net als zijn broer Mohammed – eveneens werkzaam bij EnergyVision – een omstreden figuur in de Belgische atletiekwereld. Head of Marketing Laurens De Greef verduidelijkt in een persbericht dat het bedrijf op sportief vlak geen enkele rol zal spelen: “Met een hart voor atletiek zetten wij ons in voor de continuïteit en ontwikkeling van talent in België, waarbij we ieders rol respecteren en ons operationeel volledig afzijdig houden.”
“We zijn EnergyVision heel dankbaar,” vertelt Engelen. “Het nieuwe beleid van Atletiek Vlaanderen schiet tekort door een goed draaiende werking voor jonge afstandslopers zomaar stop te zetten. We hadden in Leuven een schitterende werking uitgebouwd en die is plots van tafel geveegd.”
Leuven is overigens de stad waar tot een tijd geleden jonge talenten in het afstandslopen toe konden treden tot de Topsportschool. Inmiddels is de Topsportschool afgeschaft, maar Leuven is nog altijd dé trekpleister voor jonge afstandsspecialisten die hun sport met studeren combineren. Dat weet ook Engelen: “Heel wat van de atleten in Leuven konden makkelijk dezelfde studies dichter bij huis volgen. De ondersteuning die wij in Leuven konden aanbieden, was voor velen dan ook een reden om het verder te gaan zoeken. Zelfs al betekende dat dat ze op kot moesten en de ouders een extra kost moesten dragen. We moesten dus wel iets ondernemen om ze niet in hun hemd te laten staan.”
Op eigen benen
Dankzij de steun van EnergyVision kan Engelen toch perspectieven bieden aan een mooie groep atleten, die weliswaar aan criteria moeten voldoen om toe te mogen treden. “Het operationele moet nog allemaal een beetje gefinetuned worden, maar we zijn op de goede weg. Dankzij EnergyVision en de bijkomende steun van de KU Leuven staan we nu op eigen benen. We kunnen ons eigen ding doen en de atleten kunnen op een goede opvolging van kinés en dergelijke rekenen.”
“Het is weliswaar niet zo dat we zomaar iedereen onder het team onderbrengen”, benadrukt de initiatiefnemer van het project. Atleten moeten aan criteria voldoen en blijven voldoen. Het zijn ook vooral atleten die voortkomen uit de vroegere werking. De broers Lievens, Nel Vanopstal en Tibaut Vandelannootte zijn daar enkele voorbeelden van.”
Tenslotte wil Engelen nogmaals onderstrepen dat hij met dit project geen strijd aangaat met de federatie. “Een polemiek losweken is het laatste wat ik wil. We hebben van een moeilijke situatie iets positief kunnen maken en dat wil ik vooral in het licht stellen.”