Mooi weer voor de 41ste TCS Amsterdam Marathon, die ook traditioneel in het teken staat van het Nederlands kampioenschap voor de marathon. Die titel was weggelegd voor Khalid Choukoud bij de mannen in 2u11:23. Ruth van der Meijden won bij de vrouwen met een chrono van 2u33:44. De marathon zelf kende wel een verrassende winnaar.

Daniel Wanjiru, een 24-jarige Keniaan, liep vandaag een parcoursrecord in de straten van Amsterdam. Hij kwam juichend binnen na 2u05:19. Opvallend was dat hij pas na 34km wedstrijd kwam aansluiten bij de kopgroep. Het vorige parcoursrecord stond met 2u05:36 op naam van zijn landgenoot, Wilson Chebet. De drievoudige winnaar van de marathon van Amsterdam werd vandaag slechts twaalfde in 2u08:19.

Maar ook achter hem werd snel gelopen. De eerste vier atleten bleven zelfs allemaal onder de 2u06:00, en liefst dertien atleten kwamen binnen onder 2u10:00. Het podium bestond trouwens uitsluitend uit Kenianen. Sammy Kitwara werd tweede, Marius Kimutai mocht het brons in ontvangst nemen. De Keniaan Bernard Kipyego, winnaar van de vorige twee edities, werd achtste in 2u06:45.

Bij de vrouwen mocht de Ethiopische Meselech Melkamu de handen in de lucht steken. Ze finishte in 2u23:21. Haar landgenote Abebech Afework (2u24:27) werd tweede voor de Bahreinse Eunice Chumba (2u25:00).

De uitslagen van de 41ste TCS Amsterdam Marathon kan je bekijken via deze link.