De eer om het eerste BK 10km op de weg te organiseren viel AVLO te beurt, dat met de Optiek Sonck Streetrace al afdoende bewezen had een goeie stratenloop op poten te kunnen zetten. Het werden uiteindelijk Nick Van Peborgh en Hanna Vandenbussche die zich in ‘het land van de duizend bochten’ tot kampioen kroonden.

In tegenstelling tot sommige BK’s en PK’s op de piste, lokte deze eersteling meteen heel wat toppers naar de startlijn. In een zonnig en warm Lokeren maakten onder meer Nick Van Peborgh, Stijn De Vulder, Thomas De Bock, Michel en Dries Basemans, Regis Thonon, Mats Lunders, Jeroen Hendrickx en Alexander Diaz Rodriguez zich op voor de titelstrijd. Lukas Van Assche en Stijn Garain dienden in laatste instantie af te zeggen. Ook bij de vrouwen een sterk veld met onder meer Hanna Vandenbussche, Veerle Van Linden, Karen Van Proeyen en Charlotte Dewilde.

Hanna Vandenbussche - Foto: Peter Wagemans
Hanna Vandenbussche – Foto: Peter Wagemans

Terwijl Hanna Vandenbussche bij de vrouwen onbedreigd naar de zege liep in 35’11, voor Veerle Van Linden, ging het er iets spannender aan toe bij de mannen. Onder anderen Nick Van Peborgh koos voor de tactiek van de versmachting. Na een dolle start scheidde een groepje van vier zich af, met Van Peborgh, Dries Basemans, Thomas De Bock en Regis Thonon. Veel atleten bliezen hun motor op op het weliswaar vlakke, maar bochtige parcours, met ook heel wat kasseistroken.

Aan de aankomst mocht Van Peborgh juichen na 30’06. Na zijn (verlate) winst in de Antwerp Ten Miles door de schrapping van Mohammed Berok, zo dus een tweede succes op korte tijd. Thomas De Bock eindigde knap tweede na 30’12, voor Regis Thonon in 30’17.  Achter dit drietal wist Jeroen Hendrickx zich nog naar een vierde plaats te lopen in 30’24. Ook achteraan in de wedstrijd verliep alles normaal, dat kan ondergetekende persoonlijk getuigen.

De uitslagen vindt u hier.