Nog tot en met 26 juni kunnen de Belgische atleten zich plaatsen voor het EK in Amsterdam. Momenteel is de delegatie 27 atleten en één ploeg sterk, maar de deur staat nog open. Wie kan komend weekend op het Belgische kampioenschap de laatste limietkans grijpen en alsnog een startbewijs voor het EK afhalen? Wij blikken vooruit.

De zomervakantie staat voor de deur. Heel wat atleten ruilen de examenboeken voor minstens enkele weken in voor de spikes of andere wedstrijdschoenen, en de ‘happy few’ mogen uitkijken naar een leuke trip naar Amsterdam. Niet om onze noorderburen andermaal te vervelen met vragen over het EK voetbal, noch om de stad te verkennen, nee hoor, Amsterdam staat begin juli in het teken van maar één sport: atletiek. Reeds 27 atleten en één ploeg hebben zich al verzekerd van deelname aan het Europees kampioenschap (6 – 10 juli), komend weekend krijgen de atleten die daar tot dusver nog niet in geslaagd zijn een laatste kans. Zowel zaterdag als zondag zal er opnieuw heel wat te beleven zijn in het Koning Boudewijnstadion in Brussel, en laat ons hopen dat ook de weergoden onze Belgen gunstig gezind zijn.

Julien Watrin - Foto: Tomas Sisk
Julien Watrin – Foto: Tomas Sisk

Het is haast onbegonnen werk om in deze beknopte preview alle atleten uit de verschillende disciplines aan bod te laten komen. Daarom focussen we op de kanshebbers voor de laatste EK-tickets. De atleten die uitkomen in de loopnummers krijgen bijna allemaal twee kansen (reeksen en finale), de atleten uit de kampnummers moeten het met één kans stellen. Beginnen doen we met de sprintnummers. Arnout Matthijs wond er bij aanvang van dit seizoen geen doekjes om: hij wou absoluut naar het EK. De 200m-specialist kreeg helaas al van bij de start van het seizoen last van de hamstring, en aangezien die blessure maar wou niet helen, verschijnt hij komend weekend niet topfit op het BK en moet hij zijn ambities ietwat bijstellen. Op de 400m krijgen we een boeiend duel, zowel om de individuele EK-tickets als om die voor de 4x400m-ploeg. Geen Kevin Borlée, wel broers Jonathan en Dylan die nog op zoek zijn naar hun betere (of beste) benen. Ook Julien Watrin en Robin Vanderbemden maken hun opwachting, net als Antoine Gillet. Maar wat met Michael Rossaert en Seppe Thys, kunnen zij enigszins voor de verrassing zorgen en een van de gevestigde waarden van Belgian Tornados achter zich laten? Spanning verzekerd! Bij de dames wordt het uitkijken of Olivia Borlée zich op de 200m kan kwalificeren voor het EK. Borlée kwam dit seizoen reeds tot 23″34, voor het EK moet ze nog minstens 10 honderdsten sneller. Ook op de 400m mogen we het een het ander verwachten, daar lijken Justien Grillet en Rani Nagels nog in de running om onder de gevraagde 53″40 te duiken.

Op de middellange en lange afstand staan er minder EK-tickets op het spel. Aangezien kampioenschapswedstrijden er bij deze nummers meestal tactisch aan toe gaan, verschijnt er maar zelden een snelle chrono op het bord. Hoe dan ook, 800m-loper Aaron Botterman geeft zich niet zomaar gewonnen en de Atletiek Vlaanderen-atleet hoopt de krachten te bundelen om er een snelle wedstrijd van te maken om zich zo alsnog te plaatsen voor EK. Wie weet kan ook Aurèle Vandeputte daarvan profiteren, voor beide heren geldt de limiet van 1’47″60. Ook op de 1500m en 5000m wordt het uitkijken naar mooie duels, maar hier lijkt de kans klein op een nieuwe EK-naam. Hetzelfde geldt bij de dames, waar Renée Eykens zich onder meer aan de 1500m waagt.

Axelle Dauwens - Foto: Jasper Jacobs
Axelle Dauwens – Foto: Jasper Jacobs

Op de hordenummers hebben we al enkele Belgische vertegenwoordigers op het Europees kampioenschap, maar zijn er ook nog enkele vrije plaatsjes. Op de 110m horden willen zowel Dario De Borger, Denis Hanjoul als Damien Broothaerts zich nog kwalificeren voor het EK, het minimum van 13″68 lijkt op papier zeker niet onrealistisch. Op de 400m horden hebben Michael Bultheel (op BK afwezig vanwege stage) en Arnaud Ghislain zich al geplaatst voor het EK, maar ook Tim Rummens en Erik Heggen willen naar Amsterdam. Kunnen de pupillen van Rudi Diels onder het EK-minimum van 50″28 duiken? Bij de dames zien we op de hoge horden Anne Zagré aan het werk. Zij krijgt buitenlandse tegenstand, maar ook Sara Aerts is opnieuw van de partij. Het is maar de vraag of zij na lange afwezigheid meteen kan aanknopen met haar beste vorm. In tegenstelling tot Zagré heeft Aerts nog geen startbewijs voor het EK beet, daar is een chrono van 13″16 voor nodig. Op de lage horden wordt het uitkijken naar een leuk duel tussen gevestigde waarde Axelle Dauwens en jong talent Nenah De Coninck. Beide dames zijn al zeker van deelname aan het Europees kampioenschap.

Foto: Peter Wagemans
Ben Broeders – Foto: Peter Wagemans

Ook in de kampnummers draait het zondag vaak om meer dan enkel de Belgische medailles. Zo mogen we ons in het verspringen opmaken voor een boeiende strijd tussen Corentin Campener, Cedric Nolf en Jeroen Vanmulder. Voor een ticket richting Amsterdam wordt 7m96 gevraagd. In het hoogspringen koestert Bram Ghuys EK-ambities. De OEH-atleet groeit toe naar zijn absolute topvorm en kan zondag zich na een moeilijke periode op gepaste wijze belonen met 2m26, oftewel het EK-minimum. In het polsstokspringen kruisen Arnaud Art en Ben Broeders de degens, maar ook Niels Pittomvils is van de partij. In het discuswerpen tekent Philip Milanov present, ook hij hoopt in Brussel vertrouwen te tanken met het oog op het EK in Amsterdam. Bij de dames is Jolien Boumkwo al zeker van EK-deelname in het kogelstoten, maar ook in het hamerslingeren wil ze zich graag kwalificeren. Vanessa Sterckendries zorgt voor stevige concurrentie en wie weet kunnen beide dames elkaar wel naar het Europees kampioenschap loodsen? Voor Boumkwo geldt de limiet van 68m14, Sterckendries moet de hamer voorbij 68m00 slingeren. In het hoogspringen hebben we Hannelore Desmet en Hanne Van Hessche deze zomer nog niet in topvorm aan het werk gezien. Zorgt het BK voor een extra stimulans?  De EK-hoogte ligt op 1m90. het verspringen is de favorietenrol weggelegd voor Hanne Maudens, en de tweedejaarsjuniore is aan uitermate knap seizoen bezig. Met 6m48 maakte ze dit seizoen al indruk in de verspringbak, en zelfs het EK-minimum van 6m55 lijkt niet geheel onmogelijk. Speerwerpster Melissa Dupré sukkelt dan weer al ruim een maand met een voetblessure. Maar ook zij geeft de moed niet op, en heeft 57m50 nodig om zich te kwalificeren voor het EK. Afsluiten doen we met een aantrekkelijk duel in het polsstokspringen. Eeuwige concurrentes Fanny Smets en Chloe Henry zijn al zeker van hun startbewijs in Amsterdam, maar vestigen ook hun hoop op het olympisch minimum van 4m50. Kortom: genoeg duels om naar uit te kijken!

Wilt u de deelnemerslijst zelf analyseren? Dat kan via deze link!

Het programma van zowel zaterdag en zondag vindt u hier.