Met de Hypomeeting beleven we de jaarlijkse hoogmis van de meerkampers. In het Oostenrijkse Götzis verzamelt de absolute wereldtop in de zeven- en tienkamp voor een tweedaagse aan topatletiek. Voor België tekenen – net als vorig jaar – Nafi Thiam, Hans Van Alphen en Niels Pittomvils present. Thiam wil zich klaarstomen voor een drukke zomer met Spelen en het EK, terwijl Pittomvils al zeker is van een tripje naar Amsterdam, maar uiteraard ook graag naar de Spelen wil. Van Alphen moet zijn zomerse kampioenschappen nog verzekeren.

Alle uitslagen uit Götzis zijn hier te volgen.

Een live-stream valt via volgende link te bekijken (opgelet! nieuwe link in vergelijking met zaterdag): http://tvthek.orf.at/live/Leichtathletik-Hypomeeting-Goetzis-Tag-2/12827813. Uitzenduren live-stream: zaterdag 10u55-18u30, zondag 9u55-18u30.

UPDATES – volg onze Belgen ook via de projecties en grafieken onderaan dit artikel!

Hans Van Alphen op het Vlaams Kampioenschap 2016 - Foto: Jasper Jacobs
Hans Van Alphen op het Vlaams Kampioenschap 2016 – Foto: Jasper Jacobs

Vooraf: GEEN Hans Van Alphen aan de start in Götzis. Hoewel de VAC-atleet was afgereisd naar Oostenrijk, blijkt hij niet voldoende hersteld van een kleine verrekking aan de buikspieren. Van Alphen wil geen risico’s nemen met het oog op het vervolg van het seizoen. Hij gaf aan allicht in Ratingen (op 25-26 juni, in het laatste weekend waarin EK-selectie mogelijk is) een nieuwe poging te wagen. Lees hier meer.

Alle uitslagen uit Götzis zijn hier te volgen.

Zondag

 

Hieronder kunt u voor beide Belgen in Götzis de prestaties volgen met een bijhorende projectie van het eindtotaal. Voor de onafgewerkte nummers is deze projectie gebaseerd op de prestaties van hun uitgesplitste persoonlijke beste op de zeven- of tienkamp.



Updates zaterdag

  • 11u05 – 100mH (zevenkamp): Nafi Thiam begint haar zevenkamp veelbelovend. Ze wint de derde reeks van de 100m horden in een stevig nieuw persoonlijk record. Met 13″63 doet ze 16 hondersten sneller dan ze ooit liep en behaalt ze meteen 26 punten extra ten opzichte van haar recordmeerkamp (tevens nationaal record). Er vielen meteen  heel wat records te noteren bij het eerste nummer op de zevenkamp. De Duitse Cindy Roleder won de 100m horden met een beste tijd van 12″84. Thiam was goed voor een 18e prestatie onder alle deelneemsters. Goed begonnen, is…?

 

PHOTOFINISH_1250073 thiam

 

  • 11u40 – 100m (tienkamp): Ook Niels Pittomvils begon de dag met een aangename prestatie. Op de vlakke 100m evenaarde hij zijn persoonlijke beste van 11″15. Hij behaalde er 827 punten mee, waarmee hij meteen 43 punten voorsprong heeft op zijn recordschema in de tienkamp. Een aangenaam begin van de tweedaagse in Götzis! De Canadees Damian Warner pakte uit met een bijzonder sterk persoonlijk record van 10″15 op de 100m. Het betekent tevens een verbetering van het WR 100m in een tienkamp met 6 honderdsten ten opzichte van de vorige besttijd op naam van Ashton Eaton, die er in Götzis niet bij is. Warner haalde met zijn prestatie meteen 1059 punten (en uiteraard de leiding in het klassement).
  • 12u25 – hoog (zevenkamp): Thiam toonde veel vertrouwen in het hoogspringen. De eerste pogingen om 1m80, 1m86 én 1m89 waren meteen goed, waardoor ze heel wat energie kon sparen. Toch liep het daarna fout. Driemaal faalde de Naamse op 1m92, hoewel ze een persoonlijke beste van 1m97 heeft en ook vorige week nog vlotjes de 1m94 klaarde. Jammer, want hier had Thiam heel wat punten kunnen pakken op de concurrentie. Ze verliest dan ook wat terrein op haar recordschema (26 punten achterstand). De Britse Katharina Johnson-Thompson ging wel over 1m92 en zag haar winst in het hoogspringen beloond met een eerste plaats in de tussenstand. Nafi Thiam staat na het hoogspringen vierde in de stand.
Een schijnbaar teleurgestelde Thiam na het hoogspringen, haar beste nummer normaal
Een schijnbaar teleurgestelde Thiam na het hoogspringen, haar beste nummer normaal

 

  • 12u45 – ver (tienkamp): In het verspringen trok Niels Pittomvils zijn goede lijn door. Ondanks een nulpoging haalde hij bij zijn tweede sprong een zeer degelijke 7m24, elf centimeter onder zijn persoonlijke beste. Hij sprokkelt daarmee 871 punten, opnieuw vijf punten extra ten opzichte van zijn PR in de tienkamp. Pittomvils werd 13e in het verspringen en staat in het klassement 17e na de eerste twee proeven. Hij ligt amper 3 punten achter op het OS-limietschema.
Niels Pittomvils Götzis 2016 - foto Jeroen De Meyer
Niels Pittomvils Götzis 2016 – foto Jeroen De Meyer
  • 14u20 – kogel (tienkamp): Pittomvils liet het helaas wat afweten in het kogelstoten, de derde proef van de dag. Een eerste poging van 13m38, wist hij bij zijn tweede nog wel met 2 centimeter te verbeteren, maar daarmee bleef hij wel 90 centimeter onder zijn persoonlijke beste. Voor het eerst een mindere prestatie in Götzis voor Pittomvils, waardoor hij verliest op zijn recordschema. Na de eerste drie proeven heeft hij 58 punten achterstand op het schema voor de OS-limiet. Ook de voorsprong op zijn PR (+46) is hij kwijt (-7 punten). In het algemeen klassement komt Pittomvils met 2390 punten op een mooie 16e plaats. De Canadees Warner verdedigt ook na het kogelstoten nog altijd zijn leidersplaats op de Duitser Kai Kazmirek die tweede staat.
  • 15u30 – kogel (zevenkamp): Na een bescheiden openingspoging, vond Thiam haar goede flow terug in het kogelstoten. Met 15m04 in haar tweede poging bleef ze amper 20 centimeter onder haar persoonlijke beste én doet daarmee één centimeter dan bij haar recordmeerkamp. Ze werd er zesde onder alle deelneemsters mee, maar ziet haar regelmaat wel beloond met een voorlopige leidersplaats in het klassement. Thiam heeft na drie nummer 2988 punten verzameld. Onder meer Katarina Johnson-Thompson werd bijvoorbeeld laatste in het kogelstoten, één van haar mindere nummers.
  • 15u40 – hoog (tienkamp): Niels Pittomvils zette een aardig reeksje neer in het hoogspringen. Hij had even moeite op 1m97, maar wist nadien – in zijn tweede poging – ruimschoots over de 2m00 te springen. Helaas bleek 2m03 te hoog en faalde Pittomvils driemaal. Hij werd 13e onder alle tienkampers en verloor opnieuw wat terrein op zijn recordschema (toen sprong hij 2m04). Na vier proeven heeft Pittomvils zo 3193 punten verzameld.
Niels Pittomvils Hoog Götzis 2016 - foto Jeroen De Meyer
Niels Pittomvils Hoog Götzis 2016 – foto Jeroen De Meyer

 

Nafi Thiam 200m Götzis 2016 - foto Jeroen De Meyer
Nafi Thiam 200m Götzis 2016 – foto Jeroen De Meyer
  • 17u00 – 200m (zevenkamp): Thiam mocht met het rode borstnummer van de leidster in het klassement het laatste nummer van de eerste dag afwerken. Op de 200m, net als de 800m één van haar mindere nummers, liep ze met 25″09 een degelijke chrono in de derde reeks. Ze haalde er een totaal van 3867 punten mee na de eerste vier proeven. Daarmee sluit ze de eerste dag af met een achterstand van 53 punten op haar PR- en BR-schema (dat ze twee jaar geleden in Götzis neerzette). In het algemeen klassement verliest Thiam enkele posities. Na dag één staat ze alsnog op een verdienstelijke zesde plaats. Brianne Theisen-Eaton en vooral Katarina Johnson-Thompson (22″79!) rukken dankzij een sterke 200m op naar de eerste en tweede stek in het klassment.
  •  17u45 – 400m (tienkamp): Op het vijfde en laatste nummer van de dag maakte Niels Pittomvils nog wat punten goed op zijn PR-schema. Hij finishte als vierde in zijn reeks met een tijd van 50″14, goed voor 808 punten. Hij krabbelt er zo vier punten van af en moet morgen nog 40 punten inhalen voor een nieuw persoonlijk record. Op het OS-schema heeft hij na dag één reeds 91 punten achterstand. Hij circuleert nu op een totaal van 4001 punten, goed voor een 16de plek in het algemeen klassement. De leiding is voor de Canadees Damian Warner met 4424 punten, dat zijn er zeven meer dan eerste achtervolger Kai Kazmirek.

Alle uitslagen uit Götzis zijn hier te volgen.