In  alle rust en onder een aangenaam Amerikaans zonnetje kon Isaac Kimeli een maand lang in Flagstaff (Arizona) in ideale omstandigheden trainen ter voorbereiding op het pisteseizoen. Door het overaanbod Amerikaanse atleten op de prestigieuze Payton Jordan meeting in Flagstaff, kon Isaac er niet deelnemen en moesten de wedstrijdplannen gewijzigd worden. De Hallenaar die gesteund wordt door Atletiek Vlaanderen is echter allesbehalve uit zijn lood geslagen door deze kleine tegenslag. Wij spraken deze week met een geconcentreerde en hartelijke Isaac Kimeli.

De zomer staat voor de deur, sta je popelen om eraan te beginnen?

“Jazeker! Na een 2de zege op rij in de CrossCup, kijk ik al sinds eind januari uit naar de start van het zomerseizoen. Vooral omdat ik eindelijk op mijn geliefkoosde 1500m mag uitkomen. De voorbije jaren lag de nadruk vooral op de 5000m en het verbeteren van mijn conditie en snelheid. Na Zurich kijk ik enorm uit naar Amsterdam om daar een stuk sterker voor de dag te komen!”

Hoe verliep de voorbereiding tot dusver? Heb je er ooit al beter voorgestaan?

“Tot dusver is de voorbereiding heel goed aan het verlopen. De hoogtestage is met voorsprong mijn beste ooit op elk vlak. Flagstaff is ook een heel leuke locatie om mijn zomer voor te bereiden en ik verkeerde er in leuk gezelschap van zowel mijn trainingsmaatjes, als een hele bende buitenlandse atleten. Vooral de kennismaking met Mo Farah was fantastisch!”

Deze zomer mogen we uitkijken naar zowel een EK als de Olympische Spelen? Met welke verwachtingen trek je naar beide toernooien? Hoe groot is de kans dat we je op beide toernooien in actie zien?

“Door het afzeggen van de Payton Jordan meeting in Stanford hebben we besloten onze planning gewoon verder te zetten en na de stage te focussen op de 1500m. Op het EK zullen we voor de 1500m gaan. Dit is het hoofddoel deze zomer. De Olympische spelen zouden de kers op de kaart kunnen zijn, maar zijn geen doel op zich. Laten we eerst de stap zetten naar de grote jongens in Europa en zeker geen stappen overslaan. Ik ben tenslotte nog steeds maar 22!”

Wanneer is dit zomerseizoen voor jou geslaagd?

“Als ik mijn PR’s op zowel de 800m als de 1500m verbeter en vooral tactisch terug een stuk sterker wordt op deze wedstrijden. Vooral op het EK wil ik tactisch een stuk sterker lopen dan toen als 20-jarige op het EK in Zurich.”

Bij topsport hangt het vaak af van de details. Aan welke details moet jij nu nog werken en aan welke tijden/afstanden mag je dan denken?

“De voorbije jaren heeft mijn coach mij bewust vooral op conditie en snelheid laten werken. Nu mijn conditie de voorbije jaren een stuk verbeterd is, gaan we voor het eerst met het specifieke werk voor de 1500m beginnen. Het specifieke werk zal dus de komende jaren langzaam opgedreven worden. Daarnaast kan ik nog grote stappen maken op vlak van krachttraining.”

Als afsluiter mag je van ons nog één iemand meenemen naar zowel Amsterdam als Rio de Janeiro. Wél met één voorwaarde: het moet een Belgische atleet of atlete zijn. Wie wordt het?

“Bashir Abdi, hij heeft al heel wat ervaring opgedaan en het is altijd leuk om met hem samen te lopen. Toffe kamergenoot ook!”