Hoe zou het nog zijn met Thomas De Bock? Dé revelatie van het veldloopseizoen sloot afgelopen winter definitief aan bij de Belgische veldlooptop. Hoe hij terugkijkt op een knalseizoen waarin hij onder meer de CrossCup-manche in Dour won en voor het eerst mocht deelnemen aan het Europees kampioenschap veldlopen bij de senioren, dat lees je hier. Wat de plannen van deze Oost-Vlaming zijn voor de komende maanden, ontdek je eveneens in dit interview. 

Met welk gevoel heb je het veldloopseizoen afgesloten?

“Sowieso ben ik heel tevreden van mijn veldloopseizoen in globo!  Aan het begin van het seizoen had ik met mijn trainer Tim Moriau de afspraak gemaakt om te pieken naar de Crosscup van Roeselare zodat ik mij daar kon verzekeren van een eerste EK-ticket bij de grote jongens. Daarna zouden we wat gas terugnemen om zo de zomer goed te kunnen aanvatten. Dus ik was er me van bewust dat ik met een iets minder conditiepeil het tweede deel van het veldloopseizoen ging aanvangen. Uiteindelijk slaagde ik er zelfs in om in Dour mijn eerste CrossCup-zege binnen te halen. Het enige moment waar ik wat met dubbel gevoel op terug kijk, is het EK-veldlopen, waar duidelijk bleek hoe belangrijk ervaring op het hoogste niveau wel is.”

Thomas De Bock - Foto: Jasper Jacobs
Thomas De Bock – Foto: Jasper Jacobs

Hoe belangrijk is dit zomerseizoen voor je? Beschouw je het veldloopseizoen zuiver als een opbouwperiode naar het outdoorseizoen?

“Dit jaar hebben we het veldloopseizoen, anders dan vorig jaar, echt wel als opstap gebruikt naar komend zomerseizoen. Ik cross nochtans zeer graag maar voor mij is het momenteel nog niet mogelijk om beide seizoenen echt top te zijn. Dus moest er wel een keuze gemaakt worden, wou ik het zomerseizoen fris aanvatten.”

 Met welke doelen trek je richting het outdoorseizoen? Specifieke tijden en/of prestaties voor ogen?

“Dit jaar zal ik de stap richting de langere pisteafstanden zetten. Zo zal ik voor het eerst een 10.000 meter lopen. Zo’n 10km is dus nieuw voor mij en ondanks dat we wel over enkele parameters beschikken (lactaattesten, etc.) blijft het toch moeilijk om in te schatten wat ik nu precies op zo’n 10km kan. Bij de 5km liggen de zaken anders! Op die afstand hoop ik toch een stuk van mijn PR te doen.”

Het EK in Amsterdam, is dat een must of is je seizoen geslaagd zonder deelname aan dat kampioenschap?

“Niet echt. Als je een PR van 14.04 op de 5.000m hebt staan én nog nooit een 10.000m hebt gelopen, dan moet je er je bewust van zijn dat je nog een heel eind verwijderd bent van de EK-limiet. Bijkomend is het niet zo dat we de trainingen nu plots veel zwaarder gaan maken om een limiet te lopen. We werken gewoon het meerjarenplan af.”

Hebben bepaalde atleten jou dit veldloopseizoen in positieve zin verrast?

“Eén van de revelaties deze winter was voor mij Sam Valgaeren. Zowel op de korte cross als in de lange cross liet hij mooie prestaties optekenen. Of hij een EK-limiet zal lopen, weet ik niet maar ik denk dat hij alvast een paar seconden van zijn PR’s zal doen deze zomer.”

Tot slot: Wanneer begin je er aan dit outdoorseizoen? Welke wedstrijden staan al vast?

“Normaliter ging in nu zondag het zomerseizoen aanvatten met een 10.000m in het Amerikaanse Stanford, maar wegens een migraineaanval op hoogtestage moest ik het wat rustiger aandoen. Hierdoor hebben we beslist Stanford van de planning te schrappen en het trainingswerk verder te zetten. Mijn eerste race zal ik lopen in het Duitse Pliezhausen (3.000m) en nadien staan ook de interclub, IFAM (5.000m) en Leiden (10.000m) op het programma.”