Binnen 5 dagen staat met het BK in Wachtebeke de hoogmis van het Belgische veldlopen op het menu. Om samen met u al een beetje in de BK-sfeer te komen, blikken we met alle jeugdkampioenen van vorig jaar zowel even terug als vooruit. Welke herinneringen roept de wedstrijd van vorig jaar op en wat mogen we dit jaar van de jonge titelverdedigers verwachten? Uiteraard komt niet iedereen in dezelfde categorie uit als vorig jaar. Vandaag aan de beurt: Vanessa Scaunet. De atlete van OEH won vorig jaar de Belgische titel bij de junioren, maar moet sinds januari bij de senioren aantreden. Zo kon ze deze winter wel nog het EK veldlopen meenemen waarin ze 31ste werd.

Vorig jaar werd je Belgisch crosskampioen. Hoe heb je die wedstrijd toen beleefd?

“Ik werd vooraf als favoriete aangeduid en had die status te danken aan een super seizoen. De wedstrijd zelf was zwaarder dan verwacht, de benen voelden helemaal niet zo goed aan als de andere wedstrijden. Toch liep ik een groot deel van de cross op kop. Ik moest iets na half koers wel een gaatje laten op Lisa Rooms toen ze haar versnelling plaatste. Ik bleef echter rustig mijn eigen tempo lopen en in de laatste ronde kon ik mijzelf oppeppen om een paar versnellingen hoger te schakelen. Ik werkte mijn achterstand weg en op het laatste bergje zette ik de ultieme versnelling in om als eerste over de meet te komen. Die Belgische titel was de kers op de taart voor mijn seizoen. De manier waarop maakte het voor mij nog mooier. Het was een echte strijd waar ook elke supporter van kon genieten, zo spannend was het.”

Hoe verliep jouw winterseizoen tot nog toe?

“Het ene jaar is het andere niet. Ik had moeite met de overgang van 4km-wedstrijden naar 6km-wedstrijden. Nochtans lopen de trainingen beter dan ooit tevoren, dus de conditie kan niet slecht zitten. Ik moet gewoon mijn wedstrijden beter leren indelen. Mijn start verloopt veel te snel en zo bots je op het einde van een wedstrijd tegen een muur. Het grote doel vooraf was het EK veldlopen en daar ben ik wel in geslaagd, al mocht mijn indeling van de wedstrijd daar ook iets beter zijn. Maar met wat meer ervaring in de benen komt dat wel goed tegen de volgende jaren.”

Welke ambities koester je dit jaar op het BK veldlopen?

“Het belangrijkste is dat ik de wedstrijd met een tevreden gevoel kan eindigen. Niet zoals de voorbije wedstrijden dus. Ik ben niet echt bezig met een bepaalde plaats die ik zou willen behalen. Ik ga gewoon mijn wedstrijd lopen waar ik achteraf tevreden over kan zijn. De behaalde plaats speelt daarin geen grote rol.”

Waar werk je deze zomer naartoe?

“Deze zomer is het een doel om mijn persoonlijke records scherper te zetten. Als ik mijn goede gevoel, dat ik nu op training heb, kan behouden in de zomer en mijn hooikoorts onder controle kan houden, dan ben ik ervan overtuigd dat ik mooie tijden zal kunnen lopen. Ik ga eerst op stage naar Portugal om er vervolgens een mooi zomerseizoen van te maken.”