Bashir Abdi maakt na een lange blessureperiode aanstaande zondag in Dour zijn wederoptreden. Omwille van een stressreactie aan het heiligbeen heeft hij dit veldloopseizoen aan nog geen enkele wedstrijd deelgenomen. “Het is koffiedik kijken van wat we precies mogen verwachten”, stelt trainer Peter Robbens.

Bashirs laatste competitie dateert van begin oktober. Op de befaamde 4 Mijl in Groningen werd de RCG-atleet puik zesde in een internationaal topveld. Nadat hij echter vrij spoedig aan de voorbereiding op het veldloopseizoen begon, met als mikpunt het EK veldlopen, zorgde de heup voor hinder. Met nadien ook nog last aan de voetpees, werd Bashir Abdi gedwongen om het enkele weken rustiger aan te doen. Na een schijnbaar eindeloze reeks alternatieve trainingen, mocht de 26-jarige Gentenaar eindelijk de draad opnieuw oppakken. Na een stage in het Ethiopische Sululta, waar Abdi de laatste jaren de basis legde voor het zomerseizoen, staat hij zondag na lang wachten opnieuw aan de start van een wedstrijd. “We zijn inderdaad blij om terug met competitie te kunnen aanknopen”, vertelt trainer Peter Robbens. “De blessureperiode is lang geweest.  De blessure noopte ons ook tot voldoende rust in de maanden november en december en een heel geleidelijke opbouw.” Of hij bij zijn eerste wedstrijd meteen ook Jeroen D’hoedt, de jongste weken met voorsprong de sterkste in het veld, het vuur aan de scheen kan leggen valt volgens Robbens moeilijk in te schatten. “Het is koffiedik kijken hoe goed Bashirs vorm is . Na een lange revalidatie hebben we gemerkt dat een eerste wedstrijd toch een beetje een zoektocht is en wordt het afwachten hoe het lichaam reageert.” Of hij een week later op het BK in Wachtebeke een hoofdrol zal kunnen spelen, valt dus ook niet te voorspelen. “We bekijken het wedstrijd per wedstrijd. Na Dour zullen we de rekening opmaken en kijken hoe de wedstrijd en de recuperatie van het lichaam is verlopen.” 

Imana Truyers - Foto: Peter Wagemans
Imana Truyers – Foto: Peter Wagemans

Topfavorieten voor de overwinning in Dour zijn ongetwijfeld Louise Carton en Jeroen D’hoedt. Carton kende enkele moeilijke weken maar vindt op training eindelijk opnieuw haar goede benen terug. Veerle Dejaeghere zal hoe dan ook haar rol proberen spelen, en kan ook Imana Truyers haar stijgende lijn doorzetten? Bij de heren kan Isaac Kimeli zich geen mindere dag meer veroorloven met oog op de eindoverwinning in het klassement van de Joker+ CrossCup. Jeroen D’hoedt volgt immers op vinkentouw, en ook Bashir Abdi zou met een goede dag hem wel eens punten kunnen afsnoepen. Thomas De Bock maakt na een korte pauze eveneens zijn opwachting in Dour, maar met onder meer Steven Casteele, die in Rotselaar knappe dingen liet zien, zal ook hij moeten waken over zijn derde plaats in het CrossCup-klassement.