Binnen 10 dagen staat met het BK in Wachtebeke de hoogmis van het Belgische veldlopen op het menu. Om samen met u al een beetje in de BK-sfeer te komen, blikken we met alle jeugdkampioenen van vorig jaar zowel even terug als vooruit. Welke herinneringen roept de wedstrijd van vorig jaar op en wat mogen we dit jaar van de jonge titelverdedigers verwachten? Uiteraard komt niet iedereen in dezelfde categorie uit als vorig jaar. Vandaag aan de beurt: Dieter Kersten. De belofte van ADD maakt deze winter furore op de korte cross en won met overtuiging de 3000m op het BK indoor. Vorig jaar werd hij Belgisch veldloopkampioen bij de junioren, nu mag hij het proberen bij de “groten” op de korte veldloop.

Vorig jaar werd je Belgisch crosskampioen. Hoe heb je die wedstrijd toen beleefd?

“Mijn vorm was op dat moment heel erg goed dus gingen we vol vertrouwen naar Wachtebeke. Ik en mijn broer Maarten besloten om na 1 ronde in de aanval te gaan, wat er ook gebeurde in de wedstrijd. Jammer genoeg had ik toen niet mijn dagje en moest ik strijden tot de laatste meters om als eerste Belg over de meet te komen. De grote ontgoocheling achteraf was wel dat Maarten, die maagklachten had, niet mee op het podium stond!”

Hoe verliep jouw winterseizoen tot nog toe?

“Ik ben al best tevreden over mijn winterseizoen. Tot nu toe ben ik gespaard gebleven van ziekte en blessures. Ik ben al sinds de Ekiden in Brussel op niveau en ik heb die lijn mooi kunnen doortrekken. Ik had op het begin van het seizoen wel niet gedacht om mee te spelen voor het eindklassement in de korte cross. Maar nu ik er sta, wil ik die trui zeker verdedigen! Achteraf gezien was het EK veldlopen wel een gemiste kans. Had ik er een superdag dan was het podium zeker mogelijk, maar zelfs met iets mindere benen kon ik toch nog 8ste worden.”

Koester je dit jaar dezelfde ambities op het BK? Waarom wel/waarom niet?

“Dit jaar zal het een stuk moeilijker worden want de tegenstand in de korte cross is erg sterk! Voor mij zijn er ongeveer 10 podiumkandidaten. Het ligt eigenlijk allemaal zeer dicht bij elkaar en wie 1% minder goed presteert verliest makkelijk 5 plaatsen. Het belooft dus zeker een heel erg beklijvende wedstrijd te worden waar ik al enorm naar uitkijk! Uiteraard loop ik altijd om te winnen, en dat zal nu niet anders zijn.”

Waar werk je deze zomer naartoe?

“Mijn doel voor deze zomer is om onder de 14 minuten te duiken op de 5.000m, en zeker ook een veel snellere 1500m. Ik heb er na het BK indoor, waar ik mijn persoonlijke besttijd van de 3.000m outdoor al meteen verbeterde, een heel goed gevoel bij! Hopelijk wordt het een spetterende zomer voor Maarten en mijzelf!”

Op het BK indoor werd je gegangmaakt door je tweelingbroer Maarten. Zo kon je met een knappe tijd de Belgische titel behalen. Ga jij nu hetzelfde doen voor jouw broer op het BK veldlopen?

“Dankzij Maarten kon ik inderdaad het BK indoor winnen met een knappe tijd. Het was een zeer mooi gebaar van hem en deze zomer zal ik zeker iets terugdoen. Maar op het BK veldlopen loop ik voor mijn eigen rekening al hoop ik wel dat mijn broer ook goed voor de dag komt.”